reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SATA Express: bude už konečně využitelné?

4.6.2015, Jan Vítek, aktualita
SATA Express: bude už konečně využitelné?
Pokud jste sledovali nástup nových základních desek pro procesory Skylake, určitě jste zaznamenali, že se na nich začaly množit konektory SATA Express. Můžeme tedy očekávat, že konečně budou k dispozici i zařízení, která k nim budeme moci připojit?
Například nová deska Gigabyte Z170X Gaming G1 má ve výbavě hned tři rozhraní SATA Express a bylo by skutečně velmi divné, kdyby to zůstávalo i nadále nevyužitelné. Pokud máte v počítači desku s čipovou sadou Inte Z97 nebo H97, také pravděpodobné, že je vybavena jedním portem SATA Express, takže lze říci, že zařízení pro toto rozhraní tu s námi měla být už dávno. Ale nejsou, takže doposud jsme mohli využít toto rozhraní pouze jako dva porty SATA 6 Gb/s, neboť z nich a ještě z jednoho konektoru se skládá.

Nyní jsou tedy nové desky standardně vybavovány nejčastěji dvěma SATA Express, přičemž už se nemluví o propustnosti 10 Gb/s, ale rovnou o 16 Gb/s (dvě linky PCI Express 3.0), takže teoreticky jde o 2 GB/s. SATA Express je tedy připraveno i pro moderní a výkonná SSD, i když za M.2 i tak zaostává. Pro to byla sice standardní propustnost také 10 Gb/s, ale u nových desek najdeme často 32 Gb/s propustnosti, čili jde o čtyři linky PCI Express 3.0. Běžnému uživateli ale musí stačit i nové SATA Express, však velmi výkonná SSD jsou také drahá a 2 GB/s propustnosti je u úložného zařízení více než dost. Větší propustnost využijí spíše profesionálové pro střih videa ve vysokém rozlišení nebo pro jinou práci náročnou na data.





Ale zpět k dostupnosti zařízení pro SATA Express. Osobně jsem doufal, že na Computexu 2015 se ukáže nesčetná nabídka, ale hlavní zpravodajské servery se tohoto tématu dotýkají jen okrajově. Přeci jen tu ale máme nějaké novinky. Jednou z nich je prototyp SSHD (hybrid SSD a HDD) řady WD Black.





Tento disk využívá upravený konektor, který na první pohled vypadá jako obvykle. Je ale jasně vidět, že datový a napájecí konektor jsou spojeny přepážkou a právě v tomto místě jsou dodatečné piny, které nejspíše poslouží rozhraní PCI Express. Pevný disk v tomto hybridu má kapacitu 4 TB a pak tu je 128 GB v pamětech Toshiba a SSD kontroler JMicron.





Zařízení může fungovat jako dvě samostatná, tedy jako bychom měli v systému SSD a HDD, takže na prvním samostatném disku a oddílu můžeme mít systém a na druhém data. Půjde také kombinovat dvě SSHD do polí RAID, takže SSD mohou pracovat v RAID 0 (striping) pro dosažení vyššího výkonu (v tomto případě přes 1 GB/s) a HDD mohou být nakonfigurovány stejně, nebo také do RAID 1 (mirroring). Otázka je, zda toto zařízení může fungovat jaké jako pravé SSHD, které využívá svou Flash jako vyrovnávací paměť pro často používaná data. Nezbývá tedy než počkat na to, až a zda se firma WD rozhodne tyto produkty vypustit na trh.





Zcela jiným způsobem se rozhodla rozhraní SATA Express využít společnot ASRock, známý výrobce desek. Ta nabídne přední panel do externí 5,25" pozice (jistě by se vešel i do 3,5", ale těch už moc nenajdeme), který obsahuje dva porty USB 3.1, a to jeden klasický typu A a druhý oboustranný typu C. Využívá k tomu dvě linky PCI Express 2.0, které nám poskytnou propustnost 10 Gb/s, což je tedy stejné jako u USB 3.1. Dva porty se ale samozřejmě budou muset o tuto propustnost případně podělit. Tento panel mají mít v základní výbavě některé nové desky ASRock pro Skylake, ale není jasné, zda se bude prodávat také samostatně.

Nějaké novinky pro SATA Express tu tedy jsou, ale že by někdo pro nás prostě a jednoduše přichystal 2,5" SSD, které by mohlo využít zvýšenou propustnost nové verze SATA Express (nebo alespoň 10 Gb/s té staré), toho jsme se zatím nedočkali. V záloze je samozřejmě ještě rychlejší M.2, ale to s nedostatkem zařízení pro SATA Express nesouvisí.

Zdroj: PC Perspective
reklama