reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelitů už je dost, SpaceX spouští Starlink Beta: "lepší než nic"

28.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Satelitů už je dost, SpaceX spouští Starlink Beta: "lepší než nic"
Celý tento rok už společnost SpaceX vynáší na oběžnou dráhu celé "vláčky" nových satelitů systém Starlink. Aktuálně jich už Zemi obíhá téměř 900, přičemž kolem tří procent z vynesených satelitů dosud selhalo. 
Je tu tak jisté procento satelitů Starlink, které neodpovídá, a nemůže tak být na orbitě řízeno pomocí jejich iontových motorů. Tyto satelity by ale měly vzhledem ke své nízké výšce postupně zpomalit a shořet v atmosféře, takže snad nenadělají větší škody. To je ten nejlepší možný scénář. V nejhorším případě pak může nastat srážka s nějakým důležitým objektem, přičemž SpaceX dostalo od FCC povolení provozovat Starlink ve výškách mezi 328 a 580 km, kde se pohybuje i Mezinárodní vesmírná stanice. Ovšem ani srážka s dalším nevýznamným satelitem by byla zlá, neboť by to znamenalo další spršku vesmírného smetí. 
 
 
My se ale chceme věnovat nabízené službě Starlink, čili vysokorychlostnímu internetovému připojení a to nyní vstoupilo do veřejné testovací fáze. V rámci veřejné bety je k dispozici za měsíční poplatek 99 dolarů plus 499 dolarů za uživatelský terminál s montážní trojnožkou a routerem. Firma už toto nabízí lidem, kteří dříve vyjádřili svůj zájem na stránkách Starlink
 
Samotná společnost SpaceX tuto betu označuje za "lepší než nic" a dále potvrzuje, že toto označení bylo skutečně vybráno záměrně tak, aby snížilo očekávání zákazníků, kteří se do veřejné bety upíší. Co konkrétního ale mohou získat? 
 
Dle informací z rozeslaného e-mailu to je datová propustnost pohybující se mezi 50 a 150 Mb/s s pingem mezi 20 a 40 ms. Postupně se bude systém Starlink zlepšovat a v průběhu příštích měsíců lze také počítat s kratšími výpadky služby. Nepíše se tam ale o žádném omezení z hlediska objemu přenesených dat, takže snad ani žádné není. 
 
SpaceX ale bude dále vypouštět nové a nové satelity, instalovat další pozemní stanice, vylepšovat svůj software a v návaznosti pak navyšovat propustnost, zkracovat zpoždění komunikace a výpadky by také měly být čím dál tím méně časté. Do léta 2021 pak chce firma zajistit stabilní pingy mezi 16 a 19 ms, což už bude skutečně dobré, zvláště na satelitní připojení. 
 


reklama