reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelity CubeSat by měly kroužit kolem Měsíce

19.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Satelity CubeSat by měly kroužit kolem Měsíce
Tým z Cornell University pracuje na malých satelitech CubeSat, které by měly být vypuštěny na oběžnou dráhu Měsíce. Tyto malé satelity vzhledem připomínající nevelkou krabici se budou pohybovat díky vodě.
CubeSat jsou nevelké satelity, které dostaly název podle svého tvaru. Na svých satelitech CubeSat pracuje také výzkumný tým z Cornell University. Ve vedení tohoto projektu je bývalý hlavní technolog NASA Mason Peck. Výsledné satelity, které mají být velké asi jako krabice od cereálií, hodlá tým vypustit do prostoru okolo Měsíce.

Tyto satelity CubeSat bude pohánět palivo, které se bude vyrábět z vody. Tým vědců okolo Masona Pecka, který se nazývá Cislunar Explorers, používá elektrolýzu vody. Tak získá potřebné produkty, jimiž jsou vodík a kyslík. Ty se budou spalovat, a poslouží tak jako palivo. Na proces elektrolýzy budou CubeSaty využívat energie získanou ze slunečního záření. Takto se budou satelity pohybovat, není tedy potřeba se obávat, že by palivo došlo, vody je dostatek. "Velmi důležitým cílem je dokázat, že můžete použít vodu jako palivo," prohlásil Mason Peck o projektu.

Tým Cislunar Explorers soutěží i v Cube Quest Challenge, kterou pořádá NASA. Vesmírná agentura NASA odměňuje týmy, které dokážou postavit a následně dopravit malé satelity až na oběžnou dráhu Měsíce, z celkové částky 5,5 miliónu dolarů. To je pro představu v přepočtu přibližně 133 miliónů korun. Navíc třem nejlepším týmům zajistí i vynesení jejich CubeSatů do vesmíru. Při úspěchu se tedy účast v této soutěži vyplatí.





Tři nejlepší týmy dostanou pro své satelity místo na raketě Space Launch System od NASA, která má být vypuštěna na začátku roku 2018. Pokud by následně tuto soutěž vyhrál tým Cislunar Explorers, byli by první, kteří by dosáhli se svými CubeSaty oběžné dráhy Měsíce. Jejich satelity budou nejdříve spojené a následně se rozdělí na dva, přičemž každý bude mít tvar písmene "L".

"Samozřejmě, že by se nám líbilo mít jako první satelity CubeSat na orbitě Měsíce. Ale i kdyby se to nepovedlo, pokud zvládneme úspěšně dokázat, že voda je všechno, co potřebujete k cestování ve vesmíru, ujdeme velký kus cesty k dosažení některých důležitých cílů," sdělil Mason Peck.

Vodní pohon by se hodil i pro použití ve vesmírných lodích, které by se v budoucnu mohly pustit do objevování vzdálenějšího vesmíru. Podle Pecka by to znamenalo možnost cestovat dál, možná i rychleji a odpadla by nutnost se spoléhat na zásoby ze Země. Podstatný je fakt, že by se tak zmenšilo množství odpadu, které do vesmíru lidé produkují.

Ke snížení produkce kosmického smetí pomáhá také to, že se budují rakety, které jsou schopny opět přistát. Soukromá společnost Elona Muska SpaceX se svým Falcon 9 zvládla už několik povedených přistání. Mezi nimi nechybí ani úspěšné dosednutí na plovoucí plošinu, které Falcon 9 předvedl například 6. května letošního roku.

Zdroje: IFLScience, news.cornell.edu
reklama