reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satya Nadella je už rok ve funkci CEO Microsoftu

4.2.2015, Michal Hala, aktualita
Satya Nadella je už rok ve funkci CEO Microsoftu
Je to rok, co 4. února 2014 nastoupil do funkce CEO Microsoftu Satya Nadella. Přinesl především novou vizi, s kterou začal redmondský gigant transformovat a směřovat tak k jeho prosperitě i v éře cloudu a mobilních zařízení.
Satya Nadella je teprve třetím CEO (výkonným ředitelem) Microsoftu po zakladateli Williamu H. Gatesovi a kontroverzním Stevu Ballmerovi. Od převzetí kormidla společnosti Nadellou se očekávala změna vize a strategie a jeho aktuální roční výročí ve funkci je tak vhodnou příležitostí pro malou rekapitulaci aktivit Microsoftu za uplynulý rok.





Brzy po svém nástupu do funkce představil Satya Nadella svou vizi „mobile-first, cloud-first“ (česky volně „především mobilně, především v cloudu“). Pojďme si připomenout, jak se tahle vize postupně během posledních 12 měsíců přeměňuje v realitu – náš krátký přehled samozřejmě není vyčerpávající:
  • Windows – Microsoft usilovně pracoval (a stále pracuje) na přípravě své nové vlajkové lodi, kterou mají být Windows 10. Můžeme si o nich zatím na základě testovacích verzí samozřejmě myslet leccos, ale každopádně jsou „desítky“ prvním pokusem o univerzální operační systém od mobilu přes tablet až po desktop. Pokud uspějí ve všech třech segmentech, bude to malý zázrak. Ale přinejmenším na desktopu situace vypadá zatím nadějně.
  • Office – Office se poměrně úspěšně zabydluje nejen na mobilech a tabletech (Office Mobile), ale prosazuje se i na síti (Office Online). Společnost samozřejmě chce udržet dobrou pozici i na desktopu a připravuje na letošní rok novou verzi pro Windows i pro OS X. Bonbónkem navíc mají být dotyková Office for Windows 10.
  • Cloud – jako symbol aktivit Microsoftu v oblasti cloudu jsme vybrali OneDrive, který je nejen integrální součástí zatím posledních Windows 8.1, ale postupně proniká i na platformy Apple (iOS, OS X) a Android.
  • Yammer – s touto sociální sítí pro organizace slaví Microsoft úspěchy. Pro větší a lepší integraci s balíkem Office byl vývojový tým Yammeru převeden do vývojového týmu Office 365. Lze tedy očekávat těsnější propojení jednotlivých součástí Office a Yammeru. Mobilní aplikace Yammer se přitom už stihla zabydlet na iPhonu, iPadu i Androidu.

Záměrně jsme vybrali tyhle čtyři oblasti a úplně opominuli třeba serverová řešení, kde se toho samozřejmě děje také hodně. Na uvedených příkladech je totiž vidět, že Microsoft si skutečně vzal Nadellovu vizi za svou. Snaží se dostat své produkty a služby na všechny platformy napříč trhem a nefixuje se jen na vlastní Windows. Tohle rozhodně nebylo až donedávna jeho zvykem. Stejně tak nebývalo zvykem Microsoftu brát tak vážně zpětnou vazbu od uživatelů, jako se to děje při testování Windows 10.
Zatím tedy Satya Nadella dokázal nejen rozprostřít produkty a služby Microsoftu od mobilu přes tablet a desktop po server a cloud, ale dokázal mu také nasadit přívětivější tvář. Nezbývá než doufat, že mu vydrží i nadále.

Zdroj: Wikipedia.org
reklama