reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sbohem Lyncu, přichází Skype for Business

17.4.2015, Michal Hala, aktualita
Sbohem Lyncu, přichází Skype for Business
Na konci května bude Lync definitivně patřit historii – všichni podnikoví zákazníci by do tohoto termínu měli přejít na firemní verzi Skype. Ta nově umí plně komunikovat se svým nefiremním bratříčkem (včetně videohovorů).
Skype pro firmy (česká pobočka Microsoftu už oficiálně používá tento překlad) přichází v rámci dubnového updatu Office 2013 a Office 365 a očekává se, že do konce letošního května na něj postupně přejdou všichni podnikoví zákazníci.

Nejde o první změnu na poli komunikačních programů Microsoftu, samotný Lync se přeměnil z původního Office Communicatoru v roce 2011. Z hlediska marketingu Microsoftu je rebranding Lyncu logický krok. Dochází ke sjednocení názvů základní funkčností podobných aplikací a použití té silnější značky pro celou rodinu produktů. A silnou značkou Skype nepochybně je. Na okraj – všimli jste si, jak se jen mírně liší loga obou verzí Skypu?


Sbohem, Lyncu!


Skype pro firmy umí komunikovat se Skypem „bez přívlastku“ i přes hranice organizace. Zatímco Lync dříve uměl s nefiremním Skypem instant messaging a hovor, teď bude možný i videohovor. Běžný Skype má přes 300 miliónů uživatelů a bylo by nesmyslné tyhle dva světy plně nepropojit.

Skype pro firmy umí až 250 spojení najednou. Dále má lepší zabezpečení než běžná verze (používá šifrování), což může být ve věku (nejen) průmyslové špionáže silný argument zejména pro firemní manažery bezpečnosti. Komunikovat je možné přímo z jednotlivých aplikací sady Office - tj. Excelu, PowerPointu, Wordu a zejména Outlooku.

Design firemní aplikace i způsob ovládání se velmi připodobnil běžné verzi Skypu, což zřejmě trochu zkomplikuje život zejména konzervativním uživatelům. Ale na to v Redmondu mysleli - proces updatu mohou ovlivnit IT administrátoři, kteří mají možnost přepínat ve firemním Skypu rozhraní mezi původním z Lyncu a novým ze Skypu. Ale proč by měli přechod nějak dramaticky protahovat?


Skype for Business - logo


Zajímavé by bylo vědět, jestli kromě vnější podoby si tihle dva sourozenci jsou podobní i zevnitř. Tedy zda Microsoft využil některé části kódu běžného Skypu i ve firemní verzi. Pokud tedy nesdílel kód Skypu už dříve Lync (a možná i naopak). Vlastně je s podivem, že ke změně značky a sjednocení ovládání nedošlo už dříve.

Zdá se, že s příchodem Satyy Nadelly se softwarový obr opravdu začíná chovat pragmaticky a rozumně ve všech oblastech své působnosti. Zejména evidentně začíná zjednodušovat produktové řady a bořit zdi mezi dříve oddělenými útvary. Zákazníci z toho mají prospěch, takže proč Microsoftu v tomhle nedržet palce?

Na závěr malá inspirace do Redmondu. Co takhle přidat do Skypu všech verzí sdílenou plochu na společné kreslení nápadů. Prostě místo, kam by všichni aktuálně propojení uživatelé mohli kreslit (samozřejmě jeden přes druhého) a buď o tom současně mluvit, nebo chatovat? To by byl nástroj pro podporu skupinové tvořivosti!

Zdroj: Microsoft, PC Magazine
reklama