reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Scythe uvádí novou verzi CPU chladiče Ninja

27.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Scythe uvádí novou verzi CPU chladiče Ninja
Řada procesorových chladičů Ninja od společnosti Scythe je velmi oblíbená už od první verze. Poslední model Ninja 3 byl představen téměř před pěti lety, takže je už čas na to, aby na trh přišel nový model - Ninja 4.
Scythe Ninja 3 byl představen v červenci roku 2010 a šlo o kvalitního následovníka předchozích modelů, který využívá dokonce osm duálních heatpipe rozprostírající se ve velké mase hliníkových žeber. Scythe Ninja 3 se doposud prodává ve své původní verzi i v revizi B a seženeme jej již za cenu mírně nad 1000 Kč.





Scythe Ninja 4 je tedy nová verze, která byla trošku odlehčena. Namísto osmi heatpipe, které jsou v základně umístěny ve dvou patrech, má "pouze" šest 6mm heatpipe a všechny jsou uloženy vedle sebe v jedné úrovni. Takový počet duálních heatpipe ale bude naprosto stačit, však jsou dobře rozprostřena v ploše žeber, která mají jako obvykle čtvercový tvar se zářezy. Tyto zářezy ale už nejsou diagonální a neoddělují žebroví na čtyři samostatné části, díky čemuž by celkový chladič měl být pevnější. Uprostřed vrchního žebra můžeme vidět shruriken našeho ninjy.





Celkové rozměry Ninjy 4 jsou 130 x 130 x 155 mm a na každou jeho stranu můžeme umístit ventilátor, takže se v případě socketů AMD vůbec nemusíme starat o to, v jaké orientaci lze chladič nainstalovat. S výchozí výbavou jednoho ventilátoru chladič váží 900 gramů, ovšem pokud jej vynecháme, budeme moci chladit až 65W procesory. Mezi ty už dávno patří i výkonná čtyřjádrová Core i7 a co se týče nadcházející generace Skylake, můžeme předpokládat, že TDP 65 W pokryje téměř desktopové procesory (s výjimkou Core i7 Extreme a odemčených K verzí).





Mezi podporované sockety patří LGA2011v3, LGA1366, LGA115x, AM3+ a FM2+ a co se týče dodávaného ventilátoru, jde o Scythe Hayabusa 120 PWM, který se točí v rozmezí 300 a 1500 RPM při hlučnosti 12,5 až 29,5 dBA a výkonu 12,9 až 84,6 CFM. Nejdříve se Scythe 4 dostane na domovský japonský trh.

Zdroj: techPowerUp
reklama