reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate a LaCie: ultratenký Seven i zrcadlový disk v ebenu

5.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Seagate a LaCie: ultratenký Seven i zrcadlový disk v ebenu
Společnosti Seagate a LaCie shodně představily po dvou nových externích zařízení pro ukládání dat, která jsou všechna založena na HDD. Zajímavé je především odolné 4TB úložiště s RAID 0 od LaCie nebo ultratenký disk od Seagate.
S právě ultratenkým diskem Seagate Seven začneme. Jedná se o model formátu 2,5" s kapacitou 500 GB a rozhraním USB 3.0, jehož název Seven je odvozen od 7mm tloušťky disku. Firma Seagate tímto modelem slaví svých 35 let existence a uvádí, že jeho tenká a celokovová konstrukce zdůrazňuje "esenci holého pevného disku", ale to nemusíme dále rozebírat.





Seagate uvádí, že obal tohoto disku je nejtenčí, jaký může být, aniž by byla ohrožena jeho pevnost a celistvost. Více nám toho výrobce o modelu Seven neprozradil, tedy až na to, že přijde na trh ještě tento měsíc s doporučenou koncovou cenou 100 USD. Vedle loga výrobce je ještě malá prohlubeň, která připomíná čtečku otisků prstů, ale tisková zpráva se nezmiňuje o tom, že by Seven měl něco takového ve výbavě.





Druhou novinkou od Seagate je Wireless Portable Drive. Jde také o 500GB pevný disk, ale ten má jednak naprosto odlišné zpracování a také je vybaven bezdrátovým rozhraním Wi-Fi. Díky tomu k jeho datům budeme moci snadno přistupovat třeba z tabletu či telefonu. Potřebujeme k tomu aplikaci Seagate Media, která je připravena pro Apple iOS, Android, Kindle Fire HD a Windows 8. Vedle toho lze využít Apple Airplay a Google Chromecast nebo aplikace pro chytré televizory Samsung a LG, popřípadě přehrávače Roku. Zpráva se bohužel nezmiňuje o kapacitě ani výdrži baterie, kterou by tento disk měl disponovat a uvádí už jen to, že bude k dispozici od února za 130 USD. Aplikace Seagate Media už je k dispozici nyní.





Třetí novinka Mirror Portable Hard Drive už je od LaCie a jak název uvádí, disk má zrcadlový obal díky tomu, že je pokryt skllem Corning Gorilla Glass 3. Pokud tedy na něj nebudeme opatrní, můžeme si na povrchu vytvořit i pěkného pavoučka. Další specialitkou je malý držák vyrobený z kousku ebenového dřeva. Uvnitř je ukryt 1TB pevný disk a jinak se výrobce ve zprávě ani nezmiňuje, jaké rozhraní je zde využito. Z pohledu na boční část disku je ale zřejmé, že půjde o USB 3.0, což jsme tedy mohli očekávat. Však je zřejmé, že v tomto případě jde především o design než o samotný hardware, což je podtrženo také cenou 280 USD, za niž bude zrcardlový disk k dispozici na konci měsíce.





LaCie Rugged RAID Mobile Drive už není žádná designovka, ale čistě funkční produkt. Jedná se o dva 2TB pevné disky v jednom odolném balení z kovu a gumy, které jsou zapojeny dohromady v režimu RAID 0. Výsledkem tak je jeden 4TB oddíl s výhodou rychlých datových přenosů s až 240 MB/s. Pokud ale selže jeden disk, přijdete o veškerá data, což je známá nevýhoda raidového režimu striping. Ovšem i když disky přichází nakonfigurovány do pole RAID 0, uživatel si může zvolit i RAID 1, díky čemuž získá pouze polovinu celkové kapacity, ale po selhání jednoho z disku nepřijde o data.

Disk je také vybaven vedle rozhraní USB 3.0 také rozhraním Thunderbolt a díky svému gumovému "brnění" dokáže snadno přežít pád z výšky 1,5 metru i zatížení jednou tunou. Nebude mu vadit ani prach či pokropení vodou. Veřejně dostupný software LaCie Private-Public pak umožní obsah disku zašifrovat pomocí 256bitového AES. K dispozici bude ještě v tomto kvartálu za 450 USD.

Zdroj: techPowerUp
reklama