reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate a světově nejrychlejší 6TB disk

8.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Seagate a světově nejrychlejší 6TB disk
Společnost Seagate oficiálně uvedla na trh nové 6TB pevné disky, o nichž říká, že jde o nejrychlejší modely svého druhu na světě. Jedná se o Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD v4, čili disky určené především do firemního sektoru.
Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD v4 (ST6000NM0104) mají být tedy rychlejší i než HGST Travelstar Z5K1000 plněný héliem, a to v průměru přibližně o čtvrtinu. Určen je především do serverového prostředí včetně cloudových systémů a využívá rozhraní SAS 3.0 s propustností 12 Gbps. Konkrétně se uplatní třeba v serverech Supermicro SuperServer, TwinPro či SuperStorage.





Oproti poslední generaci nearline disků tak nové Enterprise Capacity 3.5 HDD v4 nabídnou o polovinu vyšší kapacitu a jejich plotny se otáčí rychlostí 7200 RPM. Seagate myslel také na zabezpečení, takže jde o disky SED (Self-Encrypting Drives) s funkcí bezpečného vymazání dat (Instant Secure Erase). Dále tu máme 128MB vyrovnávací paměť, průměrnou spotřebu v klidu 8 W a při aktivitě 12 W. O snížení celkové spotřeby se pak mají zasloužit příslušné standardy T10 a T13. Ostatní specifikace můžete vyčíst z tohoto dokumentu.

Seagate také uvedl, že jeho disky se stanou součástí digitálního světa, jehož celková kapacita v roce 2017 dosáhne 16 zetabajtů (1 ZB = 1021 B či miliarda terabajtů). Provozovatelé cloudových úložišť tak budou hledat způsoby pro ukládání většího množství dat na stejném prostoru, a to při nižších nákladech. Firma však neřekla nic o tom, co konkrétního můžeme v budoucnu očekávat z její strany.

Zdroj: Hexus.net
reklama