reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate chystá velice rychlé SSD: až 10 GB/s

9.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Seagate chystá velice rychlé SSD: až 10 GB/s
Společnost Seagate se nikdo do oblasti SSD moc nemontovala, ale nyní se do toho chystá pořádně obout a představit SSD, jež nabídne bezkonkurenčně nejvyšší výkon. Mluví se totiž o přenosových rychlostech až 10 GB/s.
Seagate zatím nezveřejnil fotografie hotového produktu, jen obrázky ukazující rozmístění prvků na kartě pro rozhraní PCI Express. Z toho ale můžeme leccos vyčíst, ale v prvé řadě se podívejme na to, co o novém SSD říká samotný výrobce.





Společnost Seagate především říká, že půjde o dvě verze, a to výkonnější pro PCI Express x16 s plným výkonem 10 GB/s a pak tu bude o něco slabší s PCI Express x8 se 6,7 GB/s. Obě již mají být připraveny pro konečnou produkci a zákazníci si je budou moci koupit v průběhu letošního léta. Zaměřeny jsou tedy především firmy provozující vysokorychlostní úložiště.

Nová SSD Seagate staví na specifikacích Open Compute Project (OCP), takže se budou přímo hodit pro datová centra, jaká provozuje například společnost Facebook. Výhodou OCP má být především to, že snižují nároky na energii, čímž drží nízko náklady na vlastnictví. Seagate také říká, že jeho novinky budou pracovat s jakýmkoliv systémem, který má příslušné fyzické rozhraní a podporuje protokol NVMe (Non-Volatile Memory Express). Čili nebude problém je instalovat ani do klasických PC. Seagate již uvolnil řadu kusů svých nových SSD pro testování vybranými partnery a chce je oficiálně představit dnes a zítra na Open Compute Project Summit 2016 v San Jose.

Co nám ale o nich odhalí zveřejněný obrázek? Na něm můžeme zcela jasně identifikovat čtyři karty pro rozhraní M.2, takže už je naprosto jasné, odkud vítr vane. Princip je tedy zřejmý, půjde o obdobu RAID 0 pracujícího se čtyřmi SSD, jejichž výkon tak bude spřažen dohromady. Dnes můžeme již běžně koupit SSD pro M.2 a jeho čtyři linky PCI Express 3.0 i s podporou NVMe. Jde například o Samsung SSD 950 Pro dosahující datové propustnosti až 2500 MB/s (sekvenční čtení). Spojením kapacit a výkonu čtyř takových SSD tedy může poměrně snadno vzniknout úložné zařízení, jaké si chystá Seagate.

Zdroj: Hexus.net
reklama