reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate Innov8: 8 TB v elegantní hliníkové krabičce

31.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Seagate Innov8: 8 TB v elegantní hliníkové krabičce
Seagate se pochlubil novým externím pevným diskem Innov8, který má být světově první 8TB model napájený jedním USB kabelem. Za tím stojí především možnosti rozhraní USB s konektorem typu C.
Je naprosto jasné, že Seagate Technology ve svém novém externím disku Innov8 využila desktopový, tedy 3,5" pevný disk. Ten potřebuje vedle napájení 5 V ještě 12 V, takže bylo nutné využít ještě měnič napětí, pro nějž je ovšem zapotřebí také dost energie. USB 3.1 na konektoru typu C podporuje USB Power Delivery verze 2.0 a vedle základních 900 mA může poskytnout ještě další 3 A na 5V napětí. To by tedy mělo stačit pro napájení desktopového disku.





Seagate Innov8 tak již dostal za svůj design a celkové zpracování oceněnní reddot design award pro rok 2016. Jeho vnější schránka je celá vyrobena z hliníku a kolem dokola má silné žebroví, které napomůže k chlazení pevného disku. Na povrchu je vidět pouze jeden prvek, a to právě konektor USB 3.1 typu C.





Celé zařízení má rozměry 208 x 123,6 x 36 mm a dle specifikací výrobce váží pouze 150,1 gramu. To je ale pochopitelně nesmysl, neboť do této hmotnosti by se zdaleka nevešel ani samotný pevný disk. Když prozkoumáme datasheet, tak objevíme v kolonce hmotnost hodnoty 3,307 a 1,5, takže je zřejmé, že jde o hmotnost v librách a kilogramech. Ne tedy 150 gramů, ale 1,5 kg, což už vypadá adekvátně. Nejde tedy o zrovna lehounké zařízení.

Seagate dále mluví o jisté vlastní Ignition Boost Technology, která má právě zajistit, aby disk pracovat pod Windows 7 či Mac OS X 10.7 a novějšími systémy s využitím jediného konektoru. Nikde není konkrétně napsáno, o co jde, ale jeden zdroj mluví o tom, že Ignition Boost dodá potřebnou energii pro roztočení disku. Jak známo, zvláště ty desktopové při startu potřebují výrazně více energie než při běhu, která je zapotřebí právě pro roztočení ploten. Na to by tedy USB 3.1 nemuselo stačit, takže můžeme hádat, že je uvnitř hliníkové schránky ještě baterie. Právě ta ale může být kamenem úrazu, neboť není jasné, jak dlouho by měla vydržet, takže bychom se mohli strachovat o to, že se stane achillovou patou tohoto zařízení.

Seagate také na tento disk poskytuje pouze dvouletou záruku a dodává jej s potřebným kabelem. Zároveň varuje, že bychom raději neměli používat jiné USB kabely s konektorem C a spolehnout se pouze na ten dodaný. Pro zálohování dat můžeme využít software Seagate Dashboard a dostaneme také 200 GB prostoru na Microsoft OneDrive. Disk bude k dispozici od tohoto měsíce za 349 USD.

Zdroj: Seagate
reklama