reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate tento týden předvede disk s technologií HAMR

2.10.2013, Jan Vítek, aktualita
Seagate tento týden předvede disk s technologií HAMR
Již velmi dlouho se mluví o vývoji technologie HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recordning), která má výrobcům disků, především tedy firmě Seagate, umožnit vytvořit plotny s hustotou zápisu až 50 Tb na čtverečný palec. Díky ní by pak mohly na...
Již velmi dlouho se mluví o vývoji technologie HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recordning), která má výrobcům disků, především tedy firmě Seagate, umožnit vytvořit plotny s hustotou zápisu až 50 Tb na čtverečný palec. Díky ní by pak mohly na trh dorazit i 20TB disky, přičemž Seagate počítá, že by se tak mohlo stát do roku 2020. V roce 2007 přitom Toshiba počítala s tím, že v letošním roce budou k dispozici 5TB pevné disky, přičemž ty mají díky technologii SMR (Shingled Magnetic Recording) přijít na trh již v příštím roce, takže nebyla tak daleko od pravdy, což by se mohlo povést i firmě Seagate.





Seagate chce technologii HAMR demonstrovat na veletrhu Ceatec 2013 pomocí 2,5" modelu podnikového disku s otáčkami ploten 10000 RPM, takže s nimi asi problémy nebudou. HAMR totiž využívá pro magnetický zápis na plotnách materiály, jež umožní velmi vysokou hustotu zápisu dat, ovšem musí se předtím zahřát, k čemuž je využíván laser. Okamžitým ochlazením se pak zapsaná data "zafixují".

HAMR je tedy již dlouho považován za technologii budoucnosti, která má prolomit současná omezení, jež výrobce pevných disků drží na uzdě, zatímco SSD se bouřlivě rozvíjí. Uvidíme, zda se na Ceatecu Seagate nezmíní o tom, kdy asi tak můžeme očekávat konkrétní produkty založené na technologii HAMR. Lze ale očekávat, že alespoň zezačátku půjde o modely určené pro podnikový trh, čemuž odpovídá i prezentovaný 2,5" model.

Zdroj: X-bit labs
reklama