reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate ukázal HDD s HAMR a slibuje i 100TB disky

29.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Seagate ukázal HDD s HAMR a slibuje i 100TB disky
Společnost Seagate Technology ukázala úložné zařízení NAS, které využívá pevné disky s technologií HAMR. Slibuje nám komerční dostupnost takových disků v letech 2017 až 18 a také novou technologii HDMR, která umožní dosáhnout i více než 100TB kapacit.
Seagate Technology tedy oproti dřívějším plánům pozdržela nástup technologie HAMR (heat-assisted magnetic recording), která dorazí na trh dle aktuálního plánu někdy za dva roky a možná i později. Dříve se mají dočkat "vybraní zákazníci" a později široká veřejnost. Firma už také pracuje na nástupci HAMR, a to technologi HDMR (heated-dot magnetic recording), jež by měla nastoupit někdy za deset let a nabídnout disky s kapacitou i přes 100 TB.





Zmíněný NAS byl ukázán na IEEE International Magnetics Conference (InterMag) a šlo o jistý Business Storage 8-Bay Rackmount, čili rackový NAS pro osm disků, a to 3,5" modely s rozhraním SATA 6 Gbps. Samotný NAS je řízen 2jádrovým procesorem Atom a firemním operačním systémem, který je pochopitelně založen na Linuxu. Všech osm disků využívalo technologii HAMR a pracovalo v neupřesněném poli RAID nepřetržitě po dobu tří dnů.





Ovšem Seagate opět neprozradil žádné detaily o těchto discích, takže se nedozvíme ani jejich kapacitu. Víme ale, že mohou pracovat ve stávajících systémech, takže budou mít srovnatelné nároky na provoz a podobnou spotřebu. Dnešním hi-endem je 10TB a 3,5" pevný disk, popřípadě 4TB a 2,5", které mají hustotu zápisu kolem 1 Tb na čtverečný palec, což by se mělo blížit k hranici toho, co zvládnou dnešní technologie, čili kolmý zápis PMR a šindelový způsob zápisu stop SMR. Technologie HAMR slouží k tomu, aby umožňila daleko hustší zápis, než je dnes možný, a to za asistence jiných materiálů tvořících povrch ploten (např. slitina železa a platiny), jež se musí nejdříve zahřát laserem z hlavičky, aby šly zmagnetizovat.

Díky HAMR se tak výrobci pevných disků budou moci dostat na hustotu zápisu 2 Tb na čtverečný palec a v budoucnu až na 5 Tb, díky čemuž se můžeme těšit i na 50TB pevné disky. HAMR přitom není vyhrazen jen firmě Seagate. Tuto technologii vyvíjí také firma Western Digital, TDK a jiné.





Advanced Storage Technology Consortium (ASTC) už také ukázalo plán vývoje budoucích technologií, kde za HAMR nastupuje HDMR kombinující HAMR, SMR (Shingled Magnetic Recording) a také TDMR (Two-dimensional Magnetic Recording), kde se využívá více čtecích hlav pro zajištění kvalitnějšího signálu a snazšího odfiltrování šumu. Potenciálem technologie HDMR je 10 Tb na čtverečný palec, takže takový disk může i přesáhnout kapacitu 100 TB.

Zdroj: KitGuru
reklama