reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate uvádí nízké 2,5" disky s 1TB plotnami

2.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Seagate uvádí nízké 2,5" disky s 1TB plotnami
Nové pevné disky společnosti Seagate nabídnou celé 2 TB kapacity a slibují řadu exkluzivních technologií. Jedná se o 2,5" modely s výškou pouze 7 mm, což je možné díky použití dvou ploten s kapacitou 1 TB.
Společnosti Seagate se povedlo vměstnat 1 TB na plotnu díky použití nejmodernějších dostupných technologií, a to především SMR (Shingled Magnetic Recording) využívající částečně se překrývající stopy pro jejich nahuštění na menší prostor. Malý mobilní disk s kapacitou 2 TB tedy dnes není nic výjimečného, ale jde právě o výšku 7 mm. Dnešní mobilní 2TB disky mají spíše 9,5 mm nebo dokonce 15 mm při zvýšeném profilu, což je případ takového 2TB WD Green (WD20NPVX).





Seagate také pro tento disk vyvinul novou prostorově úspornou mechaniku, a to včetně ramen a hlaviček a i díky tomu se hmotnost dostala na 90 gramů. Pro srovnání 9,5 mm vysoký Samsung SpinPoint M9T se stejnou kapacitou váží 130 gramů.

Výrobce zatím ale nezveřejnil, jakou rychlostí se budou ony dvě plotny otáčet, jak velká bude vnitřní cache a další podrobnosti. Nezapomněl ale uvést, že se mu jako prvnímu podařilo vyrobit 2,5" plotny s kapacitou 1 TB a že prodávané modely budou stát méně než 250GB SSD. Můžeme tak očekávat cenu pod 3000 Kč s DPH.

Je také zřejmé, že nové plotny umožní firmě Seagate vyrábět i modely s vyšší kapacitou, přičemž v případě zvýšeného profilu by to mohly být i čtyři plotny, a tedy 4 TB. A navíc by mělo být ve schopnostech firmy vyrábět také 2 TB 3,5" plotny, což by přineslo i 10TB desktopové pevné disky. Seagate ale také nezveřejnil, zda si nové 1TB SMR plotny vyrábí sám, nebo je produkuje Showa Denko K.K. Právě tato firma dříve v tomto roce představila 2,5" plotny s kapacitou 750 GB a slíbila, že ještě letos připraví také 1TB verze.

Uvidíme tedy, kdy a s jakou cenou se nové disky od Seagate objeví na trhu.

Zdroj: KitGuru
reklama