reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SecureDrive Autothysis SSD: možno zničit na dálku

2.10.2014, Jan Vítek, aktualita
SecureDrive Autothysis SSD: možno zničit na dálku
Pod značkou SecureDrive se ve Velké Británii začala prodávat speciální SSD Autothysis, jejichž zabezpečení počítá i s možností sebedestrukce na dálku. Zde tedy nejde o rychlost, ale o bezpečnost vašich dat.
SecureDrive SSD se vysokým výkonem ani nemohou chlubit, protože dosahují rychlosti sekvenčního zápisu 120 MB/s a čtení je jen o 7 MB/s rychlejší. Náhodné čtení i zápis 4kB bloků dat pak shodně vykazuje 20.000 IOPS. Samotné disky mají klasický formát 2,5", výšku 9,5 mm a jsou vybaveny dvěma rozhraními, a to SATA 3 Gbps a USB 3.0 v provedení micro.





Uvnitř pak najdeme 20nm paměti NAND Flash od firmy Micron a především elektroniku, která zajistí 256bitové AES CBC hardwarové šifrování dat s certifikací FIPS 140-2 level 3. K datům lze přitom získat přístup pomocí speciálního zařízení s displejem (tzv. token), které pracuje naprosto nezávisle na počítači, což eliminuje jednu velkou bezpečnostní hrozbu.

Autothysis je pro tato SSD velmi vhodné označení, neboť toto slovo popisuje schopnost sebedestrukce či sebeobětování. V případě SSD samozřejmě budeme mluvit spíše o oné sebedestrukci, kterou lze provést na dálku pomocí konektivity GSM. Tím by se paměťové buňky v SSD opravdu měly fyzicky zničit. Krom zaslání kódu k sebedestrukci jsou tu ale i jiné možnosti i funkce. Data mohou být zničena či vymazána i v případě, že GSM signál bude po nějakou dobu blokován, někdo se pokusí dostat dovnitř SSD, zvolíme si příslušnou funkci v tokenu, integrovaná baterie dosáhne kritické úrovně nabití, někdo vyjme SSD z PC (zde poslouží detekce pohybu) a pak tu je samozřejmě i případ, kdy se pomocí tokenu neúspěšně pokusíme několikrát zadat kód. Toto vše může být konfigurováno právě pomocí tokenu.

Tato SSD od SecureDrive jsou očividně určena jednotlivcům a organizacím, jejichž data mají daleko větší cenu než jejich samotný nosič a asi nemusím připomínat, že musí jít také o jejich postradatelné kopie. Model s kapacitou 128 GB by měl vyjít na nějakých 1000 liber, čili asi 35.000 Kč, přičemž dalších 29 liber bude každý rok stát GSM služba.

Zdroj: TZ SecureDrives
reklama