reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šéf EV firmy Nikola balamutil veřejnost i investory, platit bude Nikola i on

29.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Šéf EV firmy Nikola balamutil veřejnost i investory, platit bude Nikola i on
Zatímco při výběru svého názvu společnost Nikola nebyla zrovna vynalézavá, v balamucení veřejnosti a investorů o vlastnostech elektrovozů už to bylo jiné, za což si nyní tak vysloužila vysokou pokutu od Securities and Exchange Commission (SEC). 
Securities and Exchange Commission (SEC) vyměřila společnosti Nikola pokutu 125 milionů amerických dolarů, a to konkrétně za lhaní investorům, díky němuž byla i zvýšena hodnota firemních akcií na burze. 
 
 
Nikola Corporation vznikla v roce 2014 a stejně jako Muskova Tesla se pojmenovala na počest slavného vynálezce. Představila už řadu konceptů užitných vozů a především pak tahačů, které mají coby palivo využívat baterie i vodíkové články. 
 
Před rokem se ale na Nikolu a její obchodní praktiky zaměřila SEC, která shledala, že zástupci firmy vědomě lhali o možnostech a schopnostech svých produktů či zařízení, čímž uváděli veřejnost a investory v omyl. V důsledku tak na základě tohoto podvodu rostla i hodnota akcií firmy, která ale už dávno padla právě v reakci na vyšetřování, čili tržní hodnota této společnosti už dávno není 26 miliard dolarů. Hodnota akcií se namísto toho pohybuje na víceméně stejné úrovni jako před prudkým nárůstem v roce 2020, kdy přesáhla hranici 60 dolarů i díky investici od General Motors a nyní je cca šestinová. 
 
Zakladatel Trevor Milton byl přitom už loni donucen sestoupit z pozice předsedy a CEO Nikoly, ovšem stále má držet její akcie v hodnotě necelé půlmiliardy dolarů. 
 
Nyní ale Nikola Corporation od SEC obdržela pokutu 125 milionů dolarů za porušení zákonů Securities Act z roku 1933 a Securities Exchange Act z roku 1934. Konkrétně pak měla lhát či zamlčovat fakta o době tankování svých prototypů, o stavu vodíkové stanice instalované u svého ředitelství, o ekonomických rizicích a také o předpokládané ceně a dostupných zdrojích elektrické energie nutné k výrobě vodíku. Právě její CEO tak měl tvořit v myslích investorů obrázek, který se značně lišil od tehdejší reality a například rovnou bezostyšně lhal o tom, že jeho Nikola už vyrábí vodík, což nebyla pravda, stejně jako to, že získala zdroje obnovitelné či čisté energie. 
 
Nikola Badger v renderovaném obrázku 
 
Milton měl také několika lidem sdělit, že Nikola vytvořila prototyp elektrizovaného pickupu vytvořeného především z vlastních dílů. Šlo o Badger, který ve skutečnosti existoval jen jako 3D model a vyráběn měl být právě v továrnách General Motors. 
 
Nyní si společnost Nikola může oddychnout, neboť tato nepříjemná kapitola by se udělenou pokutou měla pro ni uzavřít, ovšem to neplatí pro samotného Trevora Miltona, od nějž budou žádány kompenzace. Sám už přitom čelí žalobě právě za to, že dříve lhal investorům. 


reklama