reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sendo podává žalobu na Microsoft!

30.12.2002, Petr Hájek, článek
Sendo podává žalobu na Microsoft!
Společnost Sendo podala žalobu k federálnímu soudu USA na Microsoft, svého bývalého partnera, ve které tohoto softwarového giganta obviňuje z krádeže technologií a zákazníků. Kolem zrušení smartfounu Z100 bylo chvíli ticho po pěšině, ale vypadá to, že Sendo se nemíní jen tak vzdát, každopádně, Microsoft má na krku obvinění ze špinavých triků.

Když Sendo přibližně před měsícem zrušilo projekt smartfounu Z100 pouhé dny před uvedeném na trh, řeklo tenkrát "nemáme jinou možnost" a "neměli jsme přístup ke zdrojovému kódu", což zavdávalo ke spekulacím, co že se to vlastně mezi oběma společníky událo (viz článek Sendo Z100 - Co se asi stalo?).

Nechme ale promluvit Sendo samotné: "Tajným plánem MS bylo oloupit malou organizaci o její majetkové informace, odborné posudky, marketingové znalosti, zákazníky a očekávané zákazníky. MS získal naší důvěru falešnými sliby, že Sendo bude jeho tržní partner (myšleno jako partner, se kterým vstoupí na trh). MS použil naše znalosti a expertízy ke svému prospěchu a získání vedoucího postavení na právě vznikajícím trhu mobilních telefonů nové generace a po přivedení Senda na pokraj bankrotu je prostě vyškrtl ze svých dalších plánů."

Poměrně silná slova, že? A to není všechno, společnost Sendo dále tvrdí, že některé zlepšováky jí navržené byly bez jejího vědomí MS předány nízkonákladovým výrobcům v Asii. Vzpomeňte - první smartfoun v historii byl Orange SPV produkovaný Taiwanskou firmou HTC, bude zajímavé sledovat, jestli tuto zakázku zatáhnou do případu a jaké souvislosti se z toho všeho vlastně nakonec vyvodí.

Ještě perlička - nějaký aktivní zámořský čtenář hbitě vyšťoural tento případ, který potvrzuje, že k podobnému "omylu" a "nedorozumnění" ohledně vlastnictví technologií již u MS došlo.

Pokud má Sendo odvahu obviňovat MS z takových věcí, dá se podle poměrně jistého tónu předpokládat, že docela určitě nepůjde o agónii odmítnuté milenky, ale že jejich právníci mají pravděpodobně dobře promyšlené detaily. Agentura Reuters citovala lidi "obeznámené s podobnými procesy", že Sendo může získat i stovky miliónů USD na odškodném.

Otázkou nadále zůstává, zda šlo skutečně o rafinovaný plán, jak zničit menší společnost nebo jestli se Sendo do role obětního beránka stylizovalo dobrovolně s cílem vytřískat dodatečně na medializaci případu nějaký peníz.

Sendo teď pracuje na dalším smartfounu pod Symbian OS, vývoj a testování bude ještě ale trvat minimálně měsíce.
reklama