reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Servery Avastu s diskuzním fórem byly hacknuty

27.5.2014, Milan Šurkala, aktualita
Servery Avastu s diskuzním fórem byly hacknuty
Útoky na velké servery jsou časté a po velkých únicích dat společností jako je např. Adobe nebo velmi nedávno i eBay, tu máme další útok, tentokrát na servery s diskuzním fórem antivirové společnosti Avast.
Během posledních několika měsíců se odehrálo pár útoků na servery velkých společností, při kterých byla ukradena data uživatelů včetně zakódovaných hesel. V říjnu to byla např. společnost Adobe, kde byla kompromitována data 38 milionů uživatelů a před několika dny proběhly i výzvy aukční síně eBay ke změnám hesel v důsledku útoku.


Avast logo


O minulém víkendu byly podobně napadeny servery společnosti Avast, což je docela ostuda, když právě tato společnost by se měla starat o vyšší bezpečnost počítačů. Napadeno bylo jen diskuzní fórum, které běželo na softwaru třetí strany, nešlo tedy o produkt této společnosti. I tak to ale znamená, že bylo nelegálně získáno přibližně 0,2 % databáze uživatelů, což znamená údaje zhruba 400 tisíc lidí. Diskuzní fórum je nyní pozastaveno a uživatelům se stejně jako před pár dny v případě eBay doporučuje změnit si hesla i na jiných serverech. Hesla byla kryptovaná, ale to neznamená, že by nebyla v budoucnu neprolomitelná.

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama