reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Severní Americe došly IPv4 adresy

27.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Severní Americe došly IPv4 adresy
I když mohou existovat více než 4 miliardy IP adres typu IPv4, je to zoufale málo a Severní Amerika je dalším kontinentem, jemuž došly IPv4 adresy. Tentokrát je to pro americký kontinent doopravdy, došly totiž i adresy regionálnímu poskytovateli.
IPv4 adresy jsou schopny nabývat 4 miliard různých hodnot, ale jak se už pár let zdá, je to velmi málo a poslední volné adresy docházejí. Už v únoru 2011 ohlásila IANA (Internet Assigned Numbers Authority), která rozděluje IP adresy celosvětově, poslední rozdaný volný blok. Tyto volné bloky si rozdělily regionální poskytovatelé adres, jenže už i ti by potřebovali další bloky. A takové neexistují. Pro severoamerický kontinent pak nyní nastal konec. V tomto týdnu došel poslední blok severoamerickému poskytovateli adres ARIN (American Registry for Internet Numbers). Severní Amerika (USA, Kanada a část Karibiku) jsou tak již bez dalších volných možností IPv4 adresování. Zůstaly už jen nějaké adresy pro specifické účely, které nejsou volně přístupné. Největší volnou zásobu má Afrika, které zbývá 2,3 milionu kusů.


Síťový UTP kabel


Zájemci o IPv4 adresu tak nyní musí už jen čekat, pokud se náhodou nějaká IP adresa neuvolní (nebo ji od někoho nekoupí), případně budou muset přejít na novou verzi IPv6. Tento standard nabídne 3,4*10^38 adres (číslo 34 následované dalšími 37 nulami). Systémy IPv4 a IPv6 ale nejsou plně kompatibilní, a tak podpora IPv6 stále není plně rozšířená. Přitom vznik se datuje už k roku 1999.

Celosvětově jej používá jen cca 7 % zařízení (podle statistik Googlu a přístupu na jeho portál), přičemž USA jsou v přijímání IPv6 jedni z nejlepších. U nich je s novým standardem kompatibilních 21,4 % zařízení. Lépe je na tom Švýcarsko s 22,8 % a Belgie s 35,9 %. Česká republika nicméně patří také k nadprůměrným zemím s 8,4 %, čímž překonáváme např. Francii (5,6 %), Japonsko (8,2 %) nebo Velkou Británii (2,6 %). Slovensko paběrkuje s pouhými 0,2 %. Na druhou stranu v Evropě nás překonává např. Estonsko (9,4 %), Portugalsko (16,2 %) a Řecko (12,5 %).

Zdroj: bbc.com, wired.com, arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama