reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seznam.cz chce od Googlu 9 mld. Kč za zneužití dominantního postavení

10.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Seznam.cz chce od Googlu 9 mld. Kč za zneužití dominantního postavení
Zneužívání dominantní pozice na mobilních operačních systémech vadí mnoha společnostem, a to jak u řešení Apple, tak i Googlu. V případě druhé společnosti tu máme žádost o náhradu škody vznesenou na Google českým Seznamem.
Evropská komise v roce 2018 rozhodla, že Google porušil předpisy Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže a zneužíval své dominantní pozice na trhu. Český Seznam.cz se k tomuto připojuje a také vidí chování Googlu jako problematické. Google podle slov Seznamu bránil firmě ve snahách o rozšiřování aplikací a služeb na mobilních zařízeních s Androidem. Nyní tak za roky 2011 až 2018 žádá po Googlu náhradu škody ve výši 9,072 mld. Kč.
 
Seznam.cz logo
 
Konkrétně má jít o překážky v obchodní spolupráci s globálními výrobci zařízení. Podle Seznamu Google podmiňuje přístup k obchodu Google Play (což je velmi důležitá součást Androidu) využíváním jeho vyhledávače Google a v neposlední řadě to byly také nejrůznější pobídky k předinstalaci dalších aplikací Googlu. Tím tak znevýhodňoval konkurenci, která chce nabízet podobné produkty. Google tedy dostal předžalobní výzvu a 30denní lhůtu. Pokud nezaplatí, chce se Seznam.cz bránit soudní cestou.
 
Seznam.cz za rok 2019 vykázal tržby ve výši 4,69 mld. Kč a jeho aktuální podíl na českém vyhledávání dle jeho zprávy prý činí 25 % (většina jiných statistik ale hovoří spíše o číslech lehce nad 10 %).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama