reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shell spouští největší továrnu na vodík pomocí PEM elektrolýzy v Evropě

5.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Shell spouští největší továrnu na vodík pomocí PEM elektrolýzy v Evropě
Společnost Shell si je vědoma toho, že závislost na produktech z fosilních paliv by v budoucnu mohla být problematická, proto rozšiřuje své působení i na elektřinu a vodík. V Evropě vybudovala největší továrnu na vodík pomocí PEM elektrolýzy.
Shell je společností, kterou známe především jako producenta paliv a olejů, nicméně environmentální tlaky jsou velmi silné a je jasné, že tvrdošíjně se soustředit na ropné produkty by nemuselo být prozíravé. Proto v únoru prohlásila, že už do roku 2030 chce prodávat 560 TWh elektřiny ročně a věnovat se také vodíku. To ukazuje i spuštění největší továrny na zelený vodík pomocí PEM elektrolýzy v Evropě. Není však největší na světě, tento primát drží 20MW továrna v Kanadě.
 
Shell PEM elektrolyzér
 
V případě Shellu jde o 10MW továrnu Refhyne v Porýní blízko Kolína nad Rýnem. Shell zde chce také produkovat udržitelná paliva pro letecký průmysl a "obnovitelný" zemní plyn (bio-LNG). Pokud jde o produkci zeleného vodíku, zde se plánuje roční produkce 1300 tun (což by osobním elektromobilům při spotřebě 1,1kg/100km mohlo stačit na ujetí asi 120 milionů km, tedy na roční nájezd cca 8000 aut, pozn. redakce). Postupně se plánuje zvýšení výrobní kapacity až na 100 MW (Refhyne II).
 
Vodík se považuje za slibné palivo a formu ukládání elektrické energie budoucnosti. Co se týče skladování, proti akumulátorům má mnohem nižší environmentální dopady, na druhou stranu je tu problém s neefektivitou (použití elektřiny "přes baterku" přináší nižší ztráty než pomocí elektřiny vyrobit vodík, stlačit ho a pak ho přes palivový článek zpět převést na elektřinu). Není to ale zdaleka jediná cesta, existují i jiné způsoby ukládání vodíku, např. chemicky přes čpavek a jiné sloučeniny.
 
Nová továrna byla financována i s pomocí Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) od Evropské unie, o výrobu elektrolyzéru se postarala firma ITM Power v Sheffieldu. Výhodou PEM elektrolýzy je vyšší účinnost než u starších metod (alkalických elektrolyzérů), také dokáže mnohem lépe dynamicky reagovat na rychle měnící se úroveň proudu. Díky tomu je mnohem vhodnější k ukládání energie z obnovitelných zdrojů.
 
Zdroj: shell.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama