reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Siemens SL55 - Kompaktní hit Siemensu

3.7.2003, Petr Hájek, článek
Siemens SL55 - Kompaktní hit Siemensu
Siemens SL55 je jedním z těch mobilů, o kterých se sice ví dlouho dopředu, ale do poslední chvíle není tak úplně jisté, jaké budou mít vlastnosti. Hodně se spekulovalo o rozlišení displeje, počtu zobrazitelných barev, vestavěném Bluetooth a dokonce i o slotu pro paměťové karty.

Velikost a rozměry

Jako první praští u SL55 do očí samozřejmě jeho fyzický vzhled, na první pohled docela malý - znatelně kratší, než T68i díky zasunovacímu keypadu a i jeho hmotnost je velice nízká, pouhých 79 g. Pokud ještě připočítáme kompaktní střih telefonu, tak se dá poměrně jistě tvrdit, že patrně nenalezneme kapsu, do které by se SL55 pohodlně nevešel.

Hezkou věcí na této zmíněné kompaktnosti je fakt, že příliš neztěžuje samotné užívání, keypad na zasunovací plošce totiž obsahuje použitelně velké klávesy. Tlačítka ovladače, logická i hovorová jsou na horní straně a stále přístupná. Na boku pak nalezneme rovněž stále přístupný jog rocker a tlačítko pro aktivaci záznamníku. Vše poměrně dobře umístěné.

Malou výhradu je ale nutné směřovat na 4cestný směrový ovladač, občas působil jako by se trošku zasekával, sice nic co by druhé domáčknutí nespravilo, ale dalo by se říct, že u kolegy S55 i posledních přístrojů z klanu Nokia je dojem z ovladače při práci určitě lepší. Malá muška se také nevyhla běžným klávesám, které sice díky "broušenému" povrchu vypadají dobře, mají ale tendenci odrážet rušivé odlesky snad ze všech světelných zdrojů v okolí, placatější provedení by bylo možná lepší. A ještě jedna důležitá věc - SL55 se dá docela dobře ovládat i pokud máte větší ruku.

Podívejme se blíže na zásuvný mechanismus. Siemens jej nazývá ProSlider, těžko říct proč potřebuje vlastní jméno, že by jej Siemens plánoval licencovat? Otevřít SL55 lze velice pohodlně i jedinou rukou a dokážu si představit, že totéž v pohodě půjde i ženě, majitelce průměrně malé ručky - na rozdíl třeba od takové Motoroly V70, kde to tak snadné není. ProSlider každopádně způsobí některým majitelům SL55 šok, protože při jeho otevírání a zavírání se displej mírně zavlní. Jako bych viděl páskový kabel tlačící na displej a otazník nad hlavou uživatele, zda z toho budou časem problémy či ne. Jde nicméně o rušivý jev.

Na co si lidé u S55 prakticky bez vyjímky stěžovali byl displej zobrazující 256 barev. U Siemensu si vzali tyto výtky k srdci a použili displej 12bitový, zobrazující 4096 barev. Na první pohled si možná nevšimnete, že je zde nový displej, protože má stejné rozměry jako předchozí, při prohlížení obrázků nebo fotografií s plynulými přechody barev to ale okamžitě poznáte. Stále se sice nedá srovnat s displeji podobné barevnosti u Nokie, oproti S55 je ale rozhodně mnohem lepší.

Když je něco tak malého a lehkého, jako třeba SL55, je jasné, že tomuto vzhledu muselo být i něco obětováno, zde konkrétně to byl akumulátor, který nabízí pouhých 540 mAh. Dnešní highendové přístroje většinou používají kapacity kolem 700 mAh, která by i SL55 slušela mnohem víc. Průměrným uživatelům, kterým nevadí každých pár dní nabíjet, to možná nebude vadit, ale pokud voláte více než průměrně, stane se pro Vás brzy velikost (resp. malost) akumulátoru limitujícím faktorem.





Voláme

Kvalita hlasu volajícího na druhé straně je u mobilních telefonů ovlivněna ponejvíce kvalitou reproduktoru a silou signálu. Audio kvalita SL55 je výborná, skutečná špička, v nemalé míře k tomu také přispívá schopnost SL55 "podržet si" signál, protože zatímco pocházení po bytě v místech s horším signálem s T68i způsobovalo problémy, SL55 si signál podržel. Jediným problémem tak patrně zůstává poměrně nízká hlasitost reproduktoru, zkrátka, nezdá se, že by maximálně nastavená hlasitost SL55 vyhovovala i pro hlučnější místa. Může Vám to vadit, ale také nemusí, je to do značné míry subjektivní vjem, který si říká o osobní zkušenost.

Ani u SL55 nemůže chybět polyfonické zvonění, zde konkrétně je přímo v mobilu na výběr řada MMF a MIDI souborů, další se dají pochopitelně kdykoliv přidat. Kvalita zvuku je velice dobrá, poslední Samsungy ale zůstávají nepřekonány. Maximální hlasitost zvonění je také trošku nižší, než by si možná jeden přál. Co by SL55 jen prospělo by bylo dobré a hlasité zvonění ve stylu klasického telefonu, zvuk "Classic Phone" je u SL55 příliš jemný, občas by jej člověk v hlučnějším prostředí i přeslechnul.

Ještě jedna poznámka k audio možnostem, když otevíráte nebo zavíráte ProSlider, můžete nechat SL55 něco přehrát, ne že by to k něčemu bylo, ale pokud svůj SL55 otevřete v restauraci za zvuků hydraulických dveří ze Star Treku jistě na Vás spočine nejedno závistivé oko.


Profily

Podpora profilů je pro mnoho uživatelů jednou z klíčových vlastností při výběru mobilu - co má člověk z displeje a mnoha her, když přístroj nezvládá snadné přepínání mezi normálním a třeba večerním módem.

SL55 nabízí 7 uživatelsky definovatelných profilů a "Aircraft" mód vypínající vysílání.

U jednotlivých profilů se dá vedle obligátního zvonění editovat i celá řada dalších parametrů, hlasitost, vibrace, velikost fontu a podsvícení displeje. Také můžete omezit příchozí hovory na jakoukoliv definovanou podskupinu. Časové profily sice nejsou podporovány, ale naštěstí někoho u Siemensu napadlo aspoň umožnit kopírování jednotlivých profilů na jiné pozice, takže drobné úpravy jsou velice rychlé, bez nutnosti zadávat vše znovu.

Mailujeme

V dnešní době je zprávařina na mobilech minimálně stejně důležitá jako možnost volat. SL55 si v této oblasti také nevede špatně, ze základních funkcí nechybí nic - SMS, MMS ani emaily. Komu by to snad nestačilo, může třeba poslat zároveň email i fotku. Ale postupně.

Nejdříve tu máme SMS zprávy, jednoduché, rychlé a efektivní, editor SMS je velmi typický, podporuje T9, která je ale pro bleskurychlé psaní docela pomalá, snad další revize firmware zadávání zrychlí.

Editor MMS zpráv má SL55 docela dobrý, mnohem schopnější, než u Nokií, přibližně na úrovni přístrojů značky Sony Ericsson. Uživatel může vytvářet tzv. Slides, které mohou obsahovat obrázek, zvuk i text, také lze specifikovat, jak dlouho bude každý Slide zobrazen. I když se nejedná o PowerPoint, přesto máte jakousi kontrolu nad tím, co adresát uvidí.

Emailový klient u SL55 je opět velmi dobrý, nebyl problém s odesíláním zprávy s obrázkem jako přílohou, ani s načítáním emailů z účtu. Sice můžete specifikovat, jakou má mít stažený email maximální velikost, ale namísto co by SL55 stáhnul u těch nevyhovujících (tj. větších) aspoň hlavičky, tak je prostě ignoruje. Nastavení emailových účtů je relativně jednoduché, jen si dejte při nastavování pozor, ať jej nezapomenete přejmenovat z defaultního názvu "Empty" na jakýkoliv jiný, jinak si emailový klient postěžuje, že nenalezl žádný aktivní účet. Klient také nabízí defaultní BCC volbu, což je docela dobrý nápad, protože takto aspoň budete mít jistotu, že každý email poslaný z Vašeho SL55 zároveň přijde i na Vaši hlavní emailovou adresu, ať už doma či v kanceláři.

Poslední věcí zmíněnou kolem zprávařiny budou ještě "Text Modules", vlastně jsou to staré známé šablony, které zde mají navíc tu výhodu, že se dají použít v jakémkoliv editoru zpráv. Jinak řečeno, Vámi definovaný text půjde vložit do SMS, MMS i emailu.

Mimochodem, když tak přišla řeč na MMS zprávy, SL55 oficiálně nepodporuje digitální fotoaparát pro model S55. Konektor zkrátka příliš nesedí, takže to vypadá, že se brzy dočkáme i verze jen pro SL55 (přesto se s SL55 dá používat, ale jen na vlastní riziko...).

Organizujeme

Bez možnosti synchronizovat svoje data z mobilu s PC (MS Outlook, Lotus Notes) si dnes stále více lidí již nedokáže představit život. Jistě se shodneme, že ani ten nejlepší kalendář a správce úkolů na světě nás nevytrhne, pokud budeme vše muset zadávat opakovaně ručně.

Xtended Systems sync software dodávaný s S55, který si lze zdarma stáhnout z webu My-Siemens.com, funguje i s SL55 na jedničku. Kalendář SL55 vypadá poměrně dobře a nabízí několik druhů pohledů (měsíc, týden, den). Zajímavé je, že po vzoru smartphonů je i zde čas zobrazován v podobě slotů a vy vidíte obsazené a plné. Navíc ke kalendáři tu nalezneme úkolovník, poznámkový blok a seznam prošvihnutých alarmů. Poznámky a úkoly lze samozřejmě také synchronizovat.

U SL55 také nechybí obvyklé vestavěné aplikace jako alarm, měnový konvertor, kalkulačka, stopky nebo odpočítávání.

Díky hlasovému ovládání můžete přistupovat k mnoha funkcím i v zavřeném stavu se skrytými tlačítky.

Drobnosti aneb nevlezlo se jinam

Na SL55 jsou i další věci stojící za povšimnutí, například hry. Nalezneme zde Rayman Golf, Tennis a Wonderful Voyage, ale vzhledem k tomu, že SL55 podporuje Javu, je jen na Vás, jakými hrami či aplikacemi si jej dovybavíte.

Po vzoru dalších Siemensů, i zde je možno delším stiskem logická a číselná tlačítka přeprogramovat na spuštění požadované věci. Při šikovném nastavení tak můžete mít všechny nejčastěji používané funkce vzdálené jen jeden stisk tlačítka.

Ještě jedna drobnost ke vzhledu, leštěný předek SL55 velice rád zachytává otisky prstů a tváře, ale to už je opravdu detail, který nemá na samotnou kvalitu přístroje vliv.

Závěr

Celkový dojem z SL55 je nadmíru příznivý, škoda chybějícího BT, jsem si ale jistý, že pro spoustu lidí na světě, které BT nezajímá, bude SL55 jistě zajímavá volba - je to kompaktní, lehký a opravdu dobře vypadající mobil (mohu to s čistým svědomím prohlásit pouze o kabátku typu Titanium).

Výdrž akumulátoru není, pravda, žádný zázrak, ani displej a polyfonie se nevyrovnává korejskému Samsungu, ale dobře navržený systém pro práci se zprávami i jednoduše synchronizovatelné PIM aplikace jej činí velmi použitelným a schopným zařízením, které si jistě najde místo v mnoha kapsách.





Zdroj: MobileBurn
reklama