reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šifrování dat u Google a Apple kritizuje NSA, FBI i ministr spravedlnosti

7.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Šifrování dat u Google a Apple kritizuje NSA, FBI i ministr spravedlnosti
Bývalý pracovník agentury NSA uvedl, že rozsáhlá podpora šifrování dat, kterou zavádí u svých produktů Apple a Google, jim přinese podobný osud, jako potkal firmu Blackberry. A není sám, kdo šifrování kritizuje.
Bývalý právní zástupce NSA, Stewart Baker, tedy vidí za úpadkem společnosti Blackberry především to, že začala šifrovat uživatelská data, čímž narazila především v zemích jako Indie, Čína, Rusko nebo Spojené arabské emiráty. Nyní se Blackberry potácí na okraji zájmu s podílem pouze půl procenta na trhu s chytrými telefony, ovšem můžeme směle polemizovat o tom, co skutečně přivodilo její pád. Spíše to bude neschopnost reagovat na nástup firem Google a Apple a nové trendy.




Stewart Baker


Google přitom zavádí šifrování uživatelských dat ve svém novém systému Android Lollipop a Apple zase v iOS 8, přičemž dle Bakera se tak pouští do souboje s vládou a NSA, který nemohou vyhrát. K tomu si přisadil i ředitel americké FBI, James Brien Comey, který v interview pro CBS také odsoudil snahu firem Google a Apple šifrovat uživatelská data. Trápí jej především to, že se na trh dostanou zařízení, jež umožní provádět nezákonné činnosti. Úřady tak nebudou moci třeba prozkoumat telefon či jiné zařízení k tomu, aby získané údaje pomohly někoho usvědčit ze zločinu.

Odstupující ministr spravedlnosti Eric Holder se k šifrování dat vyjádřil dokonce i na konferenci Global Alliance Against Child Sexual Abuse, čili organizace bojující proti zneužívání dětí. Zde je jeho záměr naprosto zřejmý. Mluvil o šifrovaných úložištích dat včetně těch cloudových, která mohou posloužit k ukládání různých obrazových materiálů.

Nicméně firmy Google a Apple nevypadají na to, že by si z námitek vysokých představitelů amerických úřadů něco dělaly, takže o zrušení šifrování dat se vůbec nemluví. A pokud tedy dle Bakera nemohou proti vládě vyhrát, je otázkou, zda se brzy nedočteme o nějakých chystaných změnách v legislativě USA.

Zdroj: Dailytech
reklama