reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Signál zachycený ruským SETI pochází nejspíše ze Země

2.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Signál zachycený ruským SETI pochází nejspíše ze Země
Nedávno jsme se věnovali slibnému signálu zachycenému ruským programem SETI, který měl zdánlivě i velice zajímavý zdroj, a sice hvězdu podobnou našemu Slunci, kolem níž obíhá přinejmenším jedna planeta. Nyní je už takřka jisté, že o nic zajímavého nejde.
Signál zachytil ruský teleskop RATAN-600, a to zdánlivě od hvězdy HD 164595, která má velice podobné proporce jako Slunce. Je to stejný typ G2V se srovnatelným stářím, velikostí a teplotou na povrchu. Nachází se 94 světelných let daleko v souhvězdí Herkula a má u sebe přinejmenším jednu planetu o velikosti Neptunu, která však obíhá příliš blízko, však jeden rok na ní trvá jen našich 40 dní.





Šlo o signál na frekvenci 11 GHz (vlnová délka 2,7 cm), což je z oblasti mikrovln a astronomové uvádí, že neznají ve vesmíru nic přirozeného, co by jej mohlo tvořit. I proto se ihned objevily skeptické názory, dle nichž je logickým vysvětlením to, že signál má původ na Zemi a jde pouze o jeho odraz. Toto vysvětlení bylo ostatně také nejpravděpodobnější a nyní už o tom mluví i samotní rusové, kteří signál původně zachytili a šlo nejspíše o elektromagnetický šum.

Výpočty, které braly v úvahu možný zdroj signálu v systému HD 164595, také ukázaly, že potenciální zdroj signálu by musel být neuvěřitelně výkonný na to, aby ten k nám dorazil v takové síle. I to přispělo k celkovém skepticismu a jako pravděpodobný zdroj byla označena vojenská zařízení, která takovou frekvenci využívají.

Zástupci ruského SETI k tomu řekli, že teleskop RATAN-600 dokáže sledovat široké spektrum a je mnohem citlivější než jiná zařízení využívaná pro stejný účel, což je jeho výhoda a zároveň nevýhoda, neboť je náchylný k detekci falešných signálů. Je ale otázka, jak jde toto dohromady s údajem o značné síle zachyceného signálu. Výzkumníci také pokárali média, že především kvůli nim byla celá věc nafouknuta do rozměrů, které si daná událost vůbec nezasloužila. Ale aspoň jsme si zase jednou připomněli to, že program SETI stále běží a je velice živý.

Zdroj: Extremetech
reklama