reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Silikonové peklo? Lesk a bída IT

17.11.2006, Uživatel, článek
Silikonové peklo? Lesk a bída IT
Práce s počítači je často velmi frustrující. Rád bych se v tento sváteční den podělil o netradiční příhodu, kterou může prožít pouze člověk pracující v IT. Pro mnohé z nás jsou informační technologie nejen zaměstnáním, ale i koníčkem a posláním. Mezi přáteli šíříme elektronickou osvětu a digitální evangelium. Příbuzným odvirováváme počítače, připojujeme internet apod.
Nedávno jsme budovali počítačovou síť v nejmenovaném zemědělském družstvu. Pracoviště byla kvůli připojení k internetu vybavena novými počítači. Největší zlomem pro uživatele byl však přechod z DOS aplikací do prostředí Windows XP. Problémy spojené s integrací starého ekonomického systému (napsán v PC Fand) řešíme dodnes. Mnohem zajímavější však bylo změnit návyky uživatelů. Účetní a sekretářky dlouho odmítaly využívat výhod, které přináší počítačová síť. Nechápal jsem, proč dokumenty stále 10x denně ukládají na diskety a přenáší mezi kancelářemi. Časem mi došlo, že podobná distribuce dat má v sobě důležitý sociální a komunikační prvek. Přenášení disket umožňuje uživatelkám spojit pracovní povinnosti s kávou a přátelským klábosením, což ani gigabitová síť nahradit nedokáže.

Zemědělské družstvo vede rozsáhlou agendu (EU, dotace) a vyprodukuje až překvapivé množství dat. Na zálohování účetnictví, ekonomického software apod. slouží samostatný počítač. Výraz "zálohovací server" je možná příliš vznešený pojem pro sestavu s raid polem o kapacitě jednoho terra.


Ilustrační fotografie …

Nedávno si agronomka stěžovala, že nemůže archivovat data. Jistě mi potvrdíte, že telefonická podpora je nejhorší formou řešení problému. Zvláště když počítačová gramotnost uživatele dosáhla nejvyšší mety správným zapojením USB kabelu.

Na moji žádost o restart "síťových" prvků odpověděla : "Nevím kde jsou pojistky." Vysvětlovat rozdíly mezi elektrickou a počítačovou sítí by vyžadovalo spoustu asertivity. Proto jsem agronomku poprosil, aby vypnula "blikající" krabičku – ADSL router Asus WL-600g. Počítač však stále na síti nebyl a závadu bylo třeba hledat jinde. Po krátkém přemlouvání se mi podařilo paní přesvědčit, aby vyběhla do druhého patra přímo k serveru.

Korektní odhlášení a restart Windows 2003 byl nad schopnosti paní agronomky. Po chvíli nešťastným hlasem oznámila, že počítač nejde vypnout. Popisovala, že stojí před monitorem, ale nevidí „tu velkou plechovou krabici“. Navigoval jsem agronomku stylem : „Nahmatejte kabely od monitoru a sledujte, kam vedou“. Stále však trvala na svém : „V kanceláři žádný počítač není, a chybí zde okno.“

Zmínka o „oknu“ mě měla při nejmenším varovat. Agronomka patrně nemluvila o přihlašovacím okně Windows 2003 Server. Vydal jsem se tedy do JZD osobně. Po deseti minutách cesty mi volal sám nejvyšší kulak, respektive ředitel podniku. Sdělil mi, že kanceláře byly v noci vykradeny. Spolu s výbavou inseminátorské stanice zmizel i zálohovací server. Představil jsem si zloděje, který vynáší z druhého patra 15 kg těžký tower a nástroje na oplodnění skotu. V duchu jsem musel obdivovat jeho fyzickou zdatnost.

Krádež serveru s kompletní firemní agendou je bezesporu mrzutá záležitost. Na druhé straně „závada“ serveru byla vyřešena a další „hw & sw” support byl již plně v kompetenci Policie ČR. Po týdnu se na mne JZD obrátilo s žádostí o nový zálohovací systém. Dodavatel hardware mi nabídl zajímavou slevu na základní desky a proto jsem se rozhodl postavit nejen nový zálohovací server, ale upgradovat i svůj domácí počítač.

Nový zálohovací server měl mít téměř shodný hardware - stejnou základní desku, paměti, CPU, atd. Mojí představě o společném upgrade nejlépe vyhovovala deska Gigabyte GA-965P, levný dvoujádrový procesor Pentium D805 a několik SATA disků pro server.


Ilustrační fotografie

Objednal jsem požadovaný hardware a sestavil dva velmi podobné počítače. Instalace Windows XP v zálohovacím počítači však neprobíhala hladce. Program se zasekl na 57% při kopírování souboru bootfont.ini. Chyba při kopírovaní ukazovala na poškrábané médium. Instalace však neproběhla ani z alternativního CD. Dalším problémem mohla být vadná DVD mechanika. Pro jistotu jsem ze svého hardware muzea vylovil prastarého, ale osvědčeného Teaca W512e. Bohužel, ani třetí pokus s instalací nebyl úspěšný. Závada mohla být v některé z komponent zálohovacího serveru. Několik dalších hodin jsem věnoval přehazování komponent. Zásadní chyba …

Začal jsem pamětmi, vyměnil procesory – vadná součástka se však neobjevila - instalace pokaždé skončila na 57%. Došlo i na výměnu méně pravděpodobných komponentů - grafické karty, apod. Zkusil jsem i instalaci na jiný, zcela nový harddisk. Nepomohly ani nové SATA kabely, prohození napájecích zdrojů...



Ilustrační fotografie

Na stole se pomalu vršily propojené trosky hardware. Po několika hodinách jsem rezignoval, smířen s faktem, že druhý den odnesu hardware na reklamaci. Zbývalo vrátit do původního stavu alespoň můj počítač, na kterém Windows XP fungovaly. Bootování systému však pokaždé končilo restartem. Při zkoušení komponent byly mezi počítači prohozeny i pevné disky. Předpokládal jsem, že došlo k poškození operačního systému. Nezbylo než znovu nainstalovat Windows. Instalace se však znovu zastavila na 57%. Problém, který se objevil na zálohovacím serveru, se přesunul i na můj počítač. Při přehazování komponentů jsem musel poškodit i druhou základní deskou.

Ráno jsem obě základní desky odnesl na reklamaci. Můj dodavatel mne patrně považoval za blbce, který je schopen za jeden večer zničit dva boardy. Přesto hardware vyreklamoval a za pár dní přišla další, v pořadí třetí deska. Počítač tiše načítal data z instalačního média, a k mé naprosté hrůze se opět zasekl na 57%. Nová deska stejný problém u souboru bootfont.ini. Ostatní komponenty jako GFX, pevné disky, paměti – vše nové, odzkoušené v jiných sestavách.

Odnesl jsem hardware k dodavateli, abych předvedl, jak se problém projevuje. Nechápavě kroutil hlavou, testoval komponenty, ale na nic nepřišel. Přesto desku znovu vyreklamoval a po několika dnech přišla nová, podotýkám čtvrtá deska Gigabyte 965P. Nechtěl jsem nic riskovat a nechal počítač sestavit přímo u dodavatele. Technik pro jistotu ze skladu přinesl zcela nový disk, grafiku, DVD, kabeláž, paměti – dosud nepoužité komponenty - a především nový napájecí zdroj...


Pátá deska Gigabyte

Installer Windows XP pomalu kopíroval jedno procento za druhým. Hypnotizoval jsem progress bar a doufal v úspěch. V kritickém místě se kopírování na moment zpomalilo a na obrazovce chvíli zářil soubor bootfont.ini. Jako by installer zkoušel moji trpělivost. Po chvíli se konečně přehoupl přes 57% a Windows nabootovaly. S technikem jsme došli k závěru, že problém mohl být snad v napájecím zdroji. Pro jistotu jsem tedy nechal vyměnit zdroje z mého i zálohovacího počítače. Nebyl jsem si jistý, který z obou zdrojů mohl být "příčinou" problému...

S určitým zpožděním jsem do JZD dodal nový server a pokorně čekal na reklamaci své základní desky. Mezitím jsem na odzkoušení získal procesor Intel Core 2 Duo. Pátou desku jsem proto nedočkavě osadil Core 2 Duo E6600 (místo původního Pentia D805). Instalace proběhla zcela bez problémů, přesto pohled na číslovku 57 ve mne vyvolal mírné mrazení. Zkonfiguroval jsem Windows a testoval výkon Core 2 Duo. Mimochodem perfektní procesor, úsporný, vstřícný k přetaktování.

Bohužel Core 2 Duo jsem musel brzo vrátit. Do nového počítače zbývalo jen osadit původní Pentium D805. Předpokládal jsem, že dosavadní smůla je zlomena a nemůže se nic zlého stát. Počítač vybavený starým Pentiem se však při bootování neustále restartoval. Nepomohla ani obnova Windows ze zálohy (image).


Nešťastné Pentium D805

Napadlo mě, zda-li Windows nemají problém s výměnou hardware. Podobně jako když vyměníte víc komponent najednou, použijete desku s jiným čipsetem apod. Nebylo to samozřejmě vůbec pravděpodobné. Ale události posledního týdne mě naučily, že možné je v zásadě cokoliv. Oprášil jsem tedy instalační médium a rezignovaně začal instalovat nový OS.

Nočním tichem se nesl zvuk DVD mechaniky, když se náhle instalace zastavila. Nemusím zdůrazňovat, že opět na 57% ! Pohled na obrazovku s nápisem „chyba při čtení souboru“ mne stál spoustu sebeovládání. Představil jsem si, jak budu ráno dodavateli vysvětlovat reklamaci páté desky. Předpokládám, že by se mnou rozvázal kupní smlouvu, případně rovnou vyrazil dveře :-(.

Raději jsem otevřel láhev tequilly a přemýšlel, kde by mohl být problém. Můj pohled padnul na krabici od procesoru Intel Core Duo. V záchvatu náhlého osvícení mi došlo, že problém nastal až po výměně CPU. Vytáhl jsem proto Pentium D805 ze socketu a osadil zpátky Core 2 Duo. Přiznám se, že s ukotvením chladiče a pastou jsem se vůbec nezabýval. Operační systém jsem obnovil ze zálohy a Windows XP naběhly bez jediného zaškobrtnutí!


Výsledek reklamaci...

Desítky hodin, které jsem trávil reklamací, výměnou všech možných komponentů, byly v podstatě zbytečné. Pomyslný zakopaný pes nebyl v napájecím zdroji, ale podle všeho ve vadném Pentiu D805. Technika v tomto případě opět zvítězila nad lidským rozumem. Na druhou stranu, odnáším si spoustu zkušeností do budoucna a jedno pravidlo – „nesahej na funkční systém“.
reklama