reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Singapurské bezpečnostní autíčko má zabudovaný dron

24.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Singapurské bezpečnostní autíčko má zabudovaný dron
Hlídačům a bezpečnostním složkám v singapurských společnostech může nyní pomáhat autonomní robotický pomocník. Jeho venkovní verze vypadá jako malé autíčko, které má v sobě zabudovaný i vlastní dron.
V současné době mnoho společností pracuje na vývoji autonomních automobilů, jejichž stupeň samostatnosti by měl být v budoucnu tak vysoký, že vůbec nebude třeba lidských řidičů. Autonomní automobily ale nemusí sloužit jen na přepravu osob nebo věcí, malé samořiditelné vozidlo může být určeno i pro bezpečnostní účely. Takové je i singapurské robotické autíčko s názvem O-R3.

O-R3 je autonomní bezpečnostní robot, který svým vzhledem připomíná drobné auto. Autonomní systém zajišťuje OTSAW AI a celý projekt má na starosti společnost OTSAW Robotics. Součástí pozemního vozidla je i autonomní létající jednotka. Tento dron má za úkol vylétávat v případě potřeby sledování vetřelce, po zbytek času je bezpečně ukrytý ve vozidle.

Vozidlo O-R3 mohou společnosti využívat k monitorování svých pozemků a sledování nepovolaných osob. Autonomní systém je vybaven technologií LiDAR a GPS společně s dalšími senzory, které pomáhají vozidlu v orientaci. Celé zařízení váží jen 79 kilogramů.


Autonomní autíčko má za úkol rozlišovat mezi zaměstnanci a osobami, které v areálu nemají co dělat. Pokud například robotické vozítko objeví zavazadlo, kterého si určitou dobu nikdo nevšímá a nikdo se k němu nemá, spustí poplach a přivolá tak pomoc. Následně se zjistí, jestli se skutečně jedná o nebezpečný předmět.

Pokud systém identifikuje vetřelce, přichází na scénu dron, který se vysune ze zadní části vozidla. O-R3 je schopné za nepovolanou osobnou vyslat dron až na vzdálenost asi 100 metrů. To se může hodit zejména v případech, kdy autonomní vozítko nemůže pokračovat ve své cestě, protože mu brání nějaká překážka, jako je třeba plot. Dron pak může vysledovat, kam se vetřelec běžel ukrýt.

Singapur cílí na to, aby byl prvním chytrým městem na světě. K tomu mu může pomoct právě robotika a podobné autonomní systémy, jako je tento singapurský startup. Zájemci si budou moct pronajmout jednoho bezpečnostního robota O-R3 za 10 000 dolarů za měsíc, což je v přepočtu asi 236 000 korun měsíčně.

Autonomní stroj však nemůže plně nahradit lidské bezpečnostní jednotky. Je sice schopný v určité oblasti hlídkovat a odvádět tak rutinní práci, důležité je ale mít i zaměstance, kteří jsou schopní dalších dovedností. Robot by si s vetřelci totiž sám neporadil. Společnost představila už venkovní verzi autonomního hlídače, nyní pracuje i na menší verzi bez dronu určené pro vnitřní prostory, ta bude pravděpodobně dražší.

Zdroj: engadget.com

reklama