reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Siri letos zamíří do OS X

25.2.2016, Michal Hala, aktualita
Siri letos zamíří do OS X
Digitální asistentka Siri známá z iOSu na iPhonech má během letošního roku rozšířit nabídku funkcí sesterského operačního systému OS X. Ten tak dorovná pomyslný náskok, který mají Windows 10 s Cortanou.
Očekává se, že Apple uvede Siri spolu s OS X verze 10.12 (kódové jméno Fuji), kterou by měl představit během Worldwide Developers Conference letos v červnu. Siri zřejmě bude nejvýraznější novinkou v novém vydání OS X a její rozšíření na notebooky a desktopy bude znamenat, že tato digitální asistentka bude k dispozici napříč ekosystémem Applu ve všech jeho platformách (už je v iOSu, WatchOSu i tvOSu).

Pokud bude zařízení připojené k elektrické síti, půjde Siri aktivovat oslovením „Hey, Siri“. Siri údajně nebude zabírat celou obrazovku jako na iPhonu, ale bude pracovat v samostatném okně. Prý by mělo být možné vyvolat ji také klávesovou zkratkou. Siri kromě toho, na co jsou uživatelé zvyklí zejména z iPhonů, zvládne i inteligentní vyhledávání Spotlight. Takže uživateli pomůže vyhledávat soubory a prohledávat e-maily. A vůbec bych se nedivil, kdyby toho uměla ještě o trochu víc. Přinejmenším tolik, jako konkurenční Cortana.


Siri


A tím se dostávám k pomyslnému srovnávání notebookových a desktopových platforem Applu a Microsoftu – tj. OS X a Windows. Nemyslím si, že by jednak samotná existence, jednak stávající rozsah funkcí digitální asistentky byly jazýčkem na vahách při volbě uživatelů mezi ekosystémem Applu a Microsoftu. Ale nedivil bych se, kdyby Applu bylo z prestižních důvodů nepříjemné, že v OS X digitální asistentka dosud chybí. Teď tedy tenhle náskok Microsoftu smaže.

Vzhledem k poměrně rychle se rozvíjejícímu oboru umělé inteligence a k dostatečnému výkonu současného hardwaru se funkce digitálních asistentek i dalších inteligentních činitelů budou stávat každodenní normou při práci s informačními a komunikačními technologiemi. A budou součástí nejen operačních systémů, ale i více i méně frekventovaně používaných aplikací.

Nicméně očekávám, že schopnosti a dovednosti člověka nebude zrovna tato forma umělé inteligence přímo nahrazovat, ale spíš vhodným způsobem doplňovat. Pro nás v České republice je tu ovšem jeden problém, kterým je lokalizace Siri. Vzhledem k velikosti našeho trhu na ni dojde bůhvíkdy, pokud vůbec.

Zdroj: Neowin
reklama