reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Síť kryptoměny Chia dosáhla již kapacity jednoho exabajtu

29.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Síť kryptoměny Chia dosáhla již kapacity jednoho exabajtu
Po celém světě je do sítě kryptoměny Chia zapojena již kapacita jednoho exabajtu, který se skládá z tzv. plotů, neboli souborů plných předem vytvořených hashů. Kapacita sítě tak v poslední době roste exponenciálně. 
Dosažení kapacity jednoho exabajtu (1018 B) se dalo očekávat, neboť dnes už se síť Chia pohybovala těsně pod ní. Graf ukazující rozrůstání kapacity sítě mezi 20. březnem a 29. dubnem má tak krásný exponenciální průběh.
 
 
V hloubi března se tak začínalo na cca 120 petabajtech a až o cca tři týdny později byla kapacita sítě zdvojnásobena. Nyní už je ale v podstatě desetinásobná (1,2 EB už bylo téměř dosaženo), což znamená, že pokud si někdo na začátku vytvořil řadu plotů, jejichž počet pak už nerozšiřoval, dnes má jen desetinovou šanci na úspěch. 
 
Když budeme počítat s jedním exabajtem, pak jde zatím "jen" o milion terabajtů, což skutečně není mnoho na to, kolik se na discích, SSD a jiných úložných zařízení po celém světě "povaluje" místa. Síť Chia tak jistě má kam růst, zvláště když budou farmáři jako doposud skupovat především vysokokapacitní 18TB či 16TB disky, neboť pouze s nimi mohou dosáhnout co nejvyšší efektivity. 
 
Zájem mají ovšem i o SSD potřebná pro tvorbu plotů, což dokazuje třeba firma Adata, jejíž prodeje vysokokapacitních SSD vzrostly čtyř až pětinásobně, a to zde srovnáváme prodeje za duben oproti březnu. Něco podobného dříve hlásila firma Jiahe Jinwei, jejíž 1TB a 2TB modely SSD Asgard a Gloway byly rychle vyprodány. 
 
farma s 3,5" HDD pro Chia
 
A pokud jde o uložené ploty, čili soubory s hashi, pak ty prostě jen leží na pevných discích, kde sice musí být okamžitě k dispozici a synchronizované se sítí, čili disk v šuplíku nám tu k ničemu není, ale provozované disky samy jsou v podstatě v klidu na rozdíl od (zpravidla) SSD, na nichž jsou ploty tvořeny. 
 
Pokud si tak třeba na desku Onda B365 D32-D4 Magic Edition se 32 SATA porty napojíme právě tolik disků a budeme počítat s jejich průměrnou spotřebou cca 6 W, pak nám pro jejich provoz postačí cca 200 W, a může jít přitom přitom o slušnou farmičku s 18TB disky a celkovou kapacitou 576 TB. Dnes tak stále ještě jde o energeticky mnohem méně náročný podnik v porovnání s Bitcoinem či Ethereem, neboť 32 pevných disků má celkově plně srovnatelnou spotřebu s pouhou jednou RTX 3080 vyladěnou pro těžbu, takže autoři Chia mají jistě pravdu, že z energetického hlediska je jejich kryptoměna přívětivější i pro životní prostředí. Pokud ale srovnáme jednu kartu a masu hliníku, oceli, skla i elektroniky na 32 discích, čili prostě spotřebovaný objem materiálu, už to pro Chia tak dobře nevypadá. 
 
Na druhou stranu, co má větší hodnotu, disk zapojený do sítě Chia, nebo disk v datovém centru zaplněný filmy od (doplňte si sami)? 


reklama