reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix představil 16Gb/s GDDR6 pro hi-end GPU

10.5.2017, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix představil 16Gb/s GDDR6 pro hi-end GPU
Společnost SK Hynix na GTC 2017 odhalila nové paměti GDDR6 určené vysoce výkonným grafickým kartám. Ty se bezpochyby využijí na modelech s čipy NVIDIA Volta, jimž nabídnou velice slušnou propustnost 16 Gb/s na pin.
Je tak ihned nasnadě otázka, zda to AMD s podporou pamětí HBM poněkud nepřehnalo, když její konkurence si na trhu s běžnými grafikami bohatě vystačí s technologiemi GDDR5, GDDR5X a v nejbližší době také GDDR6. Paměti HBM už měly karty AMD s čipy Fiji, kde nabídly velice dobrou propustnost 512 GB/s, ale byly omezeny na 4 GB kapacity, což už je pro hi-end nedostatečné. Nyní se chystá už 14nm Vega s HBM2, které nebudou omezeny kapacitou, ale zase se mají objevovat technologické problémy, kvůli nimž má být úvodní skladová zásoba karet Vega velice omezená a přitom se neočekává, že by jejich HBM2 nabídly nějak výjimečnou propustnost.





Dnes už jsou na trhu GDDR5X s 11,4 Gb/s na pin, díky nimž TITAN Xp dosahuje celkové propustnosti 547,7 GB/s. Pokud by využil 16Gb/s GDDR6, jaké nyní ukazuje SK Hynix, byla by propustnost 768 GB/s. Od HBM2 na kartách Vega se přitom očekává 512 GB/s (to není ještě jisté) a Pascal GP100 s HBM2 mají plně srovnatelných 720 GB/s. Čili cílová propustnost aktuálních hi-end grafik není pro technologii GDDR6 žádný problém. Nicméně zda se HBM2 i tak skutečně vyplatí, to už je věc AMD. V případě NVIDIE je otázka, zda budou grafiky s GPU Volta a HBM2 určeny i pro herní účely, nebo půjde o stejnou záležitost jako s GPU Pascal a půjde jen o profesionální karty. Dá se usuzovat, že pokud budou skutečně k dispozici 16 Gb/s GDDR6, tak se herní grafiky budou moci snadno spokojit s nimi.





Od pamětí GDDR6 se také oočekává i dvojnásobná paměťová hustota než od GDDR5, což znamená 8Gb až 16Gb čipy a dle uvedeného napětí 1,35 V se spotřeba přinejmenším nezvýší a spíše bude nižší, což znamená více energie z celkové TBP (Total Board Power) pro grafický čip.





Je také zřejmé, že GDDR6 skutečně můžeme očekávat na kartách NVIDIA, neboť SK Hynix je představil po boku této firmy. Prozatím má SK Hynix v zásobě 1GB (8Gb) čipy a až v druhé polovině příštího roku chce uvést na trh 2GB čipy. Propustnost 16 Gb/s na pin by ale měla platit už od začátku. To znamená, že karta s 256bitovým rozhraním, což je dnes již standard v mainstreamu (GTX 1070, RX 570), může karta dosáhnout propustnosti 512 GB/s.

My jsme nyní zvědaví především na to, co NVIDIA dnes v 18:00 odhalí.

Zdroj: Hardwareluxx
reklama