reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix už zařadil do seznamu HBM2 a GDDR6 pro GPU Vega a Volta

16.5.2017, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix už zařadil do seznamu HBM2 a GDDR6 pro GPU Vega a Volta
Na dostupnosti moderních pamětí s vysokou propustností značně závisí budoucnost grafických karet, a tak je důležité, že SK Hynix po představení pamětí GDDR6 je zařadil do svého seznamu, a to vedle 1,6Gb/s pamětí HBM2.
Tyto nové paměti se budou velice hodit pro nové generace grafických čipů AMD Vega a NVIDIA Volta. V případě čipů Vega víme, že ty využijí paměti HBM2 a nyní je zřejmé, že nejspíše půjde o verze s propustností 1,6 Gb/s. Paměti GDDR6 zase SK Hynix nedávno představil po boku NVIDIE, takže je zřejmé, že ty se zase využijí v další generaci nejen herních karet s čipy Volta. Pak ale samozřejmě není vyloučeno, že paměti GDDR (ale ještě jako GDDR5X) uvidíme také na kartách Vega, jež mají ostatně přijít ve třech verzích, a naopak můžeme předpokládat, že už i nové herní karty NVIDIA využijí HBM2, alespoň ty nejlepší z nové generace.





Paměti HBM2 tak mají propustnost 1,6 Gbps na pin, což znamená, že s očekávanou šířkou paměťové sběrnice 2048 bitů (při využití dvou čipů HBM2) by nám Vega poskytla 410 GB/s. To ale není na dnešní dobu zrovna moc, i když zas tak moc by Vega oproti Pascalům nezaostávala. Však GTX 1080 nabídne v nové verzi propustnost 352 GB/s a GTX 1080 Ti pak 484 GB/s a záleží také na tom, jak efektivně dokáže GPU své paměti využít. Nakonec čipy NVIDIA Volta GV100 využijí HBM2 na taktu 1,76 Gb/s a nikde není řečeno, že AMD se musí spokojit s 1,6Gb/s propustností na pin. Stojí také za zmínku, že původně se počítalo se 2 Gb/s HBM2, ale takové jsou zatím v nedohlednu.





GDDR6 pak SK Hynix zahrnul do seznamu ve dvou verzích s propustností 12 a 14 Gb/s. Ty by tak měly být dostupné nejdříve, a to konkrétně v posledním letošním čtvrtletí a až někdy později by se měly přidat také 16Gb/s paměti. To jde dohromady s oficiálními údaji o nástupu herní generace Volta v prvním čtvrtletí příštího roku, i když nedávné představení čipu GV100 vzbudilo naděje, že to bude dříve.

Zdroj: wccftech
reklama