reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix zařadil HBM2 do své produktové nabídky

3.8.2016, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix zařadil HBM2 do své produktové nabídky
Doufali jsme, že ještě v tomto roce se dočkáme herních karet, které využijí nové paměti HBM2. Nyní už je téměř jisté, že si na ně počkáme až do dalšího roku, čemuž odpovídá také zpráva o společnosti SK Hynix. který je bude vyrábět.
Společnost SK Hynix vyvinula společně s AMD první generaci pamětí HBM, která byla použita na kartách Radeon s čipy Fiji. Omezena byla ale jednak propustností 512 GB/s a také kapacitou 4 GB, což pro HBM2 už nebude platit. V jejich případě bude možné využít různý počet vrstev, což se v kombinaci s počtem paměťových čipů a jejich taktem podepíše i na výsledné propustnosti. Ta může jít daleko za 1 TB/s a kapacita bude pro aktuální karty také dostačovat. Jenomže dříve než paměti HBM2 dorazily inovované GDDR5X využité na nové kartě TITAN X i slabší GTX 1080. Ty zatím nepředvedly mnoho ze svého potenciálu, neboť navýšily efektivní takt pamětí GDDR5 z 8 GHz na 10 GHz, ale to v kombinaci s 384bitovou sběrnicí stačí i pro vysoce výkonný TITAN X s GP102. Ten má k dispozici 480 GB/s, což už se téměř vyrovná prvním HBM.





Paměti GDDR5X ale budou moci jít s efektivním taktem až na 16 GHz, díky čemuž by karta s 256bitovou sběrnicí dosáhla propustnosti 512 GB/s (ekvivalent HBM1) a na 384bitové sběrnici by to bylo už 768 GB/s. To bude jistě dost i pro budoucí generaci grafických čipů a vzhledem k tomu, jak výrobci mluví o složitosti nasazení pamětí HBM, to vypadá, že tyto paměti budou i nadále vyhrazeny naprostému hi-endu. GDDR5 a GDDR5X s námi tak ještě nějakou dobu zůstanou, i když jejich uváděných 16 GHz je zatím z našeho pohledu čistá teorie.

Nicméně společnost SK Hynix se chystá nové HBM2 nabídnout už v tomto čtvrtletí, čili do konce září. Dle katalogu této firmy budou zpočátku nabídnuty 4GB ve čtyřvrstvých pouzdrech s propustností 1,6 GT/s a 2 GT/s na pin. To znamená, že při využití jednoho takového pouzdra bude možné dosáhnout celkové propustnosti 204 nebo 256 GB/s, což se bude společně s výslednou kapacitou sčítat přidáváním dalších pamětí. Karta se dvěma pouzdry by mohla nabídnout 8 GB a 512 GB/s a se čtyřmi pak 16 GB a 1 TB/s.

Jak už bylo řečeno, nasazení pamětí HBM obecně je složité. To především kvůli tomu, že je nutné je s GPU spojit pomocí tzv. interposeru, což je křemíková destička s tisíci datovými spoji. Paměti HBM totiž dosahují vysoké propustnosti ne díky navýšení taktu, ale masivně paralelizovanou komunikací, přičemž první generace využívá 4096 datových spojů. To umožní právě interposer, který nahrazuje sběrnici v samotném plošném spoji karty, jenž by tak široké rozhraní nezvládl hostit. Záležet tedy bude na tom, jak výrobci pokročili s touto technologií, neboť jak AMD dříve samo přiznalo, právě zde byl velký zdroj problémů.
První herní kartou využívající paměti HBM2 by se dle všeho měl stát Radeon vybavený čipem Vega 10, ovšem ten má dle očekávání být cca na úrovni dnešní GeForce GTX 1080. Nicméně to neznamená, že by na této kartě AMD nemohlo nové HBM2 použít. Jako vhodná kombinace se jeví dvojice 4GB pouzder s propustností 1,6 GT/s na pin, což by přineslo celkových 8 GB paměti a propustnost 408 GB/s (GTX 1080 má také 8 GB s 320 GB/s). V budoucnu by HBM2 mohly přinést revoluci především mezi APU, jejichž GPU se musí spokojit s normálními systémovými paměťmi RAM a zde zdalleka nestačí ani DDR4. Dvoukanálové DDR4-3200 poskytují jen 51,2 GB/s, což je propustnost, s níž se už nespokoji ani low-endové grafiky, takže zde je naděje pro budoucí APU. Ale na taková si musíme počkat ještě přinejmenším do roku 2018.

Zdroj: Extremetech
reklama