reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skládací robot od NASA si poradí i ve stísněných podmínkách na Marsu

22.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Skládací robot od NASA si poradí i ve stísněných podmínkách na Marsu
Robotika je pro prozkoumávání vesmíru podstatná, protože lidé se nedostanou všude. Než lidská posádka poletí na Mars, je třeba planetu prozkoumávat na dálku. K tomu by mohl sloužit i tento malý robot.
Roboti nemusí být užiteční jenom u nás na Zemi, dobře poslouží při průzkumu vesmírných těles, jako je například Mars. Na Rudé planetě má NASA své robotické vozítko Curiosity, co když je ale třeba zkoumat stísněnější prostory? V takovém případě se bude více hodit malý šikovný robot. A pokud se navíc umí i sám skládat, aby si poradil s překonáním překážky, je to velké plus. Dosáhnout takového výsledku se snaží NASA Jet Propulsion Laboratory.

Jet Propulsion Laboratory vyvíjí malé robotické vozítko, které se nezalekne skalních štěrbin či strmých svahů. Šikovný robot s dvěma kolečky dostal pojmenování PUFFER. Tento malý robot má sloužit k průzkumným účelům a v budoucnu by mohl být použit při podrobnějším prozkoumávání zejména Marsu.

Robot je navržen tak, aby dokázat v případě potřeby složit svá kolečka. Jak je možné vidět ve videu, protáhne se pak i pod nízko umístěnou skleněnou deskou. Následně se zase narovná a může jet dál. Když je zase třeba se nějak dostat nahoru, robot se s pomocí speciálních koleček a "ocásku" dokáže vyšplhat i na výše položený povrch.


Inspirací k vytvoření podobných robotů byla papírová skládanka origami. Papír z prvotních návrhů Jaakko Karrase byl nahrazen součástkami vytištěnými na 3D tiskárně. Robot PUFFER také může mít celou sbírkou různých koleček na odlišné podmínky. Kola ve videu jsou vybaveny malými lopatkami, které umožňují pohyb v náročnějším terénu.

V současné době má robot PUFFER výdrž na jedno nabití na překonání vzdálenosti přibližně 615 metrů, což na Mars zatím nestačí. Nyní je robot ovládaný přes Bluetooth, na Rudé planetě ale bude muset řídit autonomně. Robot si však dobře poradí například s extrémně vysokými teplotami.

NASA má s drobným robotem do budoucna ještě další plány. Vědci ho hodlají vybavit nejrůznějšími vědeckými přístroji, takže jeho výsledná velikost bude o něco větší. PUFFER by měl také spolupracovat přímo s velkým roverem, takže by mělo být prozkoumáno rozsáhlejší území. Těchto malých robotů by mělo být v budoucnu na Mars nahnáno hned několik, každý určený k jinému úkolu. Takové průzkumné mise by zároveň byly nízkonákladové, protože i při přepravě by roboti nezabírali mnoho místa.

Zdroj: engadget.com

reklama