reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Škody v továrně firmy Hynix jsou horší, než se čekalo

16.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Škody v továrně firmy Hynix jsou horší, než se čekalo
Ačkoliv se po požáru v továrně společnosti SK Hynix tvrdilo, že oheň nenapáchal škody, které by ovlivnily dostupnost pamětí DRAM na trhu či jejich ceny, situace po téměř dvou týdnech vypadá poněkud odlišně. Firma tvrdila, že oheň nepoškodil...
Ačkoliv se po požáru v továrně společnosti SK Hynix tvrdilo, že oheň nenapáchal škody, které by ovlivnily dostupnost pamětí DRAM na trhu či jejich ceny, situace po téměř dvou týdnech vypadá poněkud odlišně. Firma tvrdila, že oheň nepoškodil životně důležité vybavení, ale nějaké přesto poničil a dle analytiků z DRAMeXchange má trvat měsíce, než se plně obnoví dodávky z Fab 1 a Fab 2 v čínském Wuxi.





Dřívější zpráva také udávala, že do nejdůležitějších částí továrny se oheň nedostal, ovšem nyní se mluví o tom, že měl ohnisko v tzv. čisté místnosti, kterou následně poškodil především kouř, a to včetně linek produkujících wafery. Nicméně tato továrna je dle DRAMeXchange založena na architektuře Gemini, která umožňuje, aby její důležité provozy pracovaly nezávisle na sobě, takže továrna by si při takovéto nehodě měla zachoval alespoň 50 % své výrobní kapacity.

Na základě těchto informací by tedy plné obnovení provozu mohlo trvat tři měsíce až půl roku. Na místě již jsou stovky pracovníků SK Hynix, kteří byly vyslaní situaci zhodnotit, takže je zřejmé, že jasno nemá ani samotná společnost. V každém případě produkce továrny na nějaký čas prudce klesne, což jejich ceny pochopitelně příznivě neovlivní. Ty ostatně již nějaký ten měsíc stabilně rostou, jak se můžete podívat zde dole na grafu typického zástupce - DDR3-1600 MHz ve 4GB modulu DIMM.

Graf ceny produktu Kingston HyperX Blu DDR3 4GB 1600MHz CL9 KHX1600C9D3B1/4G poskytuje server Heureka.cz



Zdroj: X-bit labs

reklama