reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skype má problémy

21.9.2015, Michal Hala, aktualita
Skype má problémy
Nejspíš jste to už zjistili sami – Skype má výpadek. Hlasová komunikace nefunguje, není vidět status jiných uživatelů, váš status nejde změnit a jdou posílat jen textové zprávy. Mohou tyto problémy ovlivnit přízeň uživatelů populární komunikační platformy?
Navíc Skype po spuštění hlásí, že je služba aktuálně nedostupná. Když jsem tuhle hlášku viděl dnes odpoledne prvně, začal jsem hledat chybu někde u sebe. Ale wi-fi připojení k internetu i síť doma byly v pořádku. Napadlo mě podívat se na web a byl jsem doma. Problémy má cloud Skypu a to celosvětově. Zatím se mi nepodařilo dohledat, že by Microsoft někde zveřejnil přesný důvod.

Jediné, co společnost zveřejnila, je – pokud vím – krátká omluva na Twitteru. Jelikož nechci spekulovat o důvodech tohoto výpadku, zkusím se zamyslet, jaké mohou být důsledky pro Microsoft. Domnívám se, že pokud zůstane u tohoto jediného výpadku, nic hrozného pro Redmond se nestane. Sice bude kolem mediální humbuk i posměšky od těch, co nemají Microsoft rádi, ale o přízeň uživatelů Skypu by ho to připravit nemělo.


Logo Skype


Jeden jediný průšvih je příliš malý důvod k tomu, aby se uživatelé Skypu začali rozhlížet po jiné službě. Hlavně se Microsoftu nesmí „podařit“ celý průšvih v dohledné době zopakovat. A měl by se k celé věci postavit čelem a rozumně vysvětlit, co a proč se stalo. Jedna zpráva na Twitteru rozhodně stačit nebude. Pokud to teď mediálně neustojí, semínko pochybností bude zaseto.

Kdyby se problémy Skypu opakovaly, mohlo by časem dojít k odlivu uživatelů. Konkurenční řešení jak pro VoIP, tak pro instant messaging, případně pro obojí najednou samozřejmě existují. A jejich poskytovatelé by rádi případné další výpadky Skypu proti němu využili. Microsoft by se tak postupně dostával do stále obtížněji hájitelné pozice.

Horší dopad může mít výpadek Skypu pro jeho podnikového bratříčka – Skype pro firmy (dříve Lync). Podnikoví uživatelé mohou a zřejmě budu byť jen na jediné výpadky daleko citlivější. Nevím, jestli je na straně cloudu mezi normálním a podnikovým Skypem zatím vůbec nějaká vazba, ale po rebrandingu Lyncu na Skype pro firmy (Skype for Business) se psychologicky budou problémy běžného Skypu přenášet i na jeho podnikového bratříčka.

Zase to hned neznamená, že by uživatelé kvapem přecházeli na konkurenční řešení, ale může to nahlodat jejich důvěru. A to by bylo nepříjemné zejména u potenciálních kupců podnikového Skypu. Problémem může také být dlouhá doba aktuálního výpadku. Začal dnes (21. 9) dopoledne a i teď večer pořád trvá. Ani tohle nevrhá na Microsoft nejlepší světlo.

AKTUALIZACE: Podařilo se mi najít vyjádření Microsoftu k uvedenému výpadku Skypu (čtěte tady). Má jít o problémy na straně síťového připojení. A podnikového Skypu se dnešní problémy vůbec netýkají.

Zdroj: BBC
reklama