reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skyrim s Virtualizerem: o skok blíže k realitě

5.2.2014, Jan Vítek, aktualita
Skyrim s Virtualizerem: o skok blíže k realitě
Cyberith přišel s velmi zajímavým videem, které ukazuje hraní Skyrimu s využitím kombinace Virtualizeru - vícesměrného šlapadla, headsetu Oculus Rift a dvou ovladačů z konzole Wii. Výsledkem je ovladač, s nímž se hraní stane dosud nepoznanou zkušeností.
A nejen to, z hraní se při použití takového zařízení stane i kondiční cvičení, neboť abychom udělali krok ve hře, musíme jej udělat i fyzicky. To platí i pro ostatní akce, i když máchat dvěma ovladači Wii je přeci jen jednodušší než se ohánět obouručním mečem nebo natahovat luk.





O co tedy jde? Základem je tedy helma Oculus Rift, která nám zprostředkuje zrakový vjem, přičemž tu většinou hráči používají v pohodlném posedu v křesle. Nicméně zde se využije speciální šlapadlo, které je složeno ze spodní klouzavé plochy, pod níž jsou senzory nášlapu a vibrační motorek. Hráč si na ni stoupne, na pas si nasune otočný kruh, na hlavu si nasadí helmu, sluchátka, do rukou popadne ovladače Wii a může hrát. Krom Skyrimu to je dnes možné i s tituly GTA 4 a Arma 3.





Nejlepší představu o použití tohoto zařízení vám dá příslušné video, z nějž je vidět, že pro pohyb na klouzavé podložce bude třeba cvik a že nepůjde o zrovna odpočinkovou záležitost. Nicméně takto lze donutit k pohybu snad každého hráče, však kdo by takové zařízení nechtěl alespoň vyzkoušet?


Podložka umí detekovat i skoky nebo přikrčenou postavu, chůzi dozadu a můžeme se virtuálně i posadit. Otočný kruh má pak posloužit především pro bezpečnost a zajistit, aby hráč z podložky nespadl. A je jasné, že potřebujeme něco, co nás bude v reálném světě navádět, když naše hlavní smysly se zaobírají tím virtuálním.

Cyberith uvádí, že na podložku není třeba vstupovat ve speciální obuvi, i když okované kanady asi nebudou vhodné. Postačí prý i ponožky. Tento systém je navíc vyvíjen jako plug and play, čili můžeme očekávat snadnou instalaci a nastavení a je naprosto zřejmé, že je cílen nejen na herní využití a uplatní se třeba i v architektuře, při různých terapiích, vzdělávání, atd.

Na otázku o ceně a dostupnosti CEO firmy Cyberith Tuncay Cakmak řekl, že připravuje kampaň pro veřejné financování a může k tomu říci jen jediné: ten, kdo si může dovolit herní PC, si bude moci dovolit i Virtualizer.

Zdroj: TZ Hexus.net

reklama