reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sluneční plachetnice Billa Nye z Kickstarteru se již testuje

29.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Sluneční plachetnice Billa Nye z Kickstarteru se již testuje
Na jaře minulého roku se objevila zpráva, že jistý Bill Nye dokázal na Kickstarteru přesvědčit dostatek lidí, aby financovali jeho projekt sluneční plachetnice LightSail. Cílem je zatím let k Měsíci pomocí zařízení postaveného v organizaci Planetary Society.
Billy Nye známý také jako The Science Guy je americký televizní propagátor vědy, jenž svou přezdívku získal díky vzdělávacího pořadu pro děti z devadesátých let a pak se objevil ještě v mnoha různých pořadech. Nyní se snaží s využitím své Planetary Society a crowdfundingu postavit zařízení, které by se pomocí slunečního pohonu vydalo do vesmíru. Využije přitom dobře známý koncept slunečních plachet, které vystaví svou co největší plochu záření našeho Slunce. Jeho tlak bude působit na plachtu podobně jako vítr v případě klasických plachetnic. Výsledkem je pohon, který nevyžaduje žádné palivo a byl již dostatečně prověřen především díky letu japonské družice Ikaros, která na konci roku 2010 proletěla kolem Venuše.





V květnu minulého roku Bill Nye úspěšně financoval projekt LightSail, když vybral přes 1,2 milionu dolarů, přičemž cílem bylo pouze 200 tisíc. Kampaň vedl jako CEO Planetary Society, což není klasická firma, ale demokratická organizace, v níž má každý člen možnost hlasovat v klíčových rozhodnutích. Rozhodnuli se tedy pro vývoj LightSail, čili malého satelitu vybaveného velkými mylarovými plachtami s reflexním povrchem, díky nimž jej bude sluneční záření postupně akcelerovat v cestě naším systémem. Tehdy bylo cílem vyslat LightSail do vesmíru pomocí rakety Falcon Heavy společnosti Space X, a to v tomto roce.





Cíl 200 tisíc dolarů by přitom zajistil jen "základní balíček" čili prosté vypuštění satelitu a jeho krátké sledování. Vybraná částka ale zajistila, aby byl let sledován a řízen přinejmenším po dobu čtyř měsíců a jeden z přispěvatelů bude také vybrán k tomu, aby se zůčastnil sympozia LightSail jako bloger pro celou komunitu.

To jsou všechno ještě staré zprávy, ale máme tu i aktuální. Ty říkají, že satelit je v podstatě hotový a nedávno proběhly testy s využitím "inženýrského klonu" BenchSat, které simulovaly klíčové události na cestě plachetnice vesmírem. Jde o tzv. testy ORT (Operational Readiness Test) a především o proces roztažení slunečních plachet a otevření solárního panelu pro napájení. Stejně tak bylo otestováno rozhraní, přes které bude satelit na Zemi vysílat data. Ta budou vysílána v packetech v sedmisekundových intervalech, přičemž oproti předchozím testům je nyní datová propustnost trojnásobná, díky čemuž se mohou vysílat údaje o topném tělesu a teplotách stejně jako obrazová data.

Nyní jsou tedy na čase systémové testy samotného satelitu LightSail se zvláštním zaměřením na roztažení plachet, což je naprosto klíčová událost, při níž se toho může pokazit asi nejvíce. Poté už satelit bude vyslán na cestu do Georgia Tech, kde bude instalován do modulu Prox-1 a usazen na raketu Falcon Heavy. Ta jej vynese na nízkou orbitu, odkud bude startovat s využitím slunečního pohonu. Říká se, že nízká orbita není pro takový pohon zrovna vhodná kvůli vlivu zemské atmosféry, jenž převládá nad silami slunečního záření. Bill Nye ale uvádí, že ve výšce 760 kilometrů už to nebude problém. Můžeme se také těšit na obrázky z průběhu roztahování plachet, které pořídí opět modul Prox-1, jenž se pro zachycení tohoto momentu opět k LightSail přiblíží.

Zdroj: Planetary Society
reklama