reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smart Palm, v Dubaji už mají i chytré stromy s Wi-Fi internetem

15.6.2015, Milan Šurkala, aktualita
Smart Palm, v Dubaji už mají i chytré stromy s Wi-Fi internetem
Dnes je "chytré" už kdeco. V Dubaji, které chce být chytrým městem, mají nově chytré "stromy" Smart Palm. Jde o solární informační panel kombinovaný s Wi-Fi hot-spotem, lavičkou i nabíječkou mobilních zařízení.
V Dubaji už pár týdnů existují "chytré" stromy Smart Palm. Ty představují jeden z kroků do budoucnosti chytrých měst tak, jak je známe ze sci-fi filmů. Tentokrát jde o zařízení, které kombinuje několik užitečných funkcí dohromady. Je ve tvaru 6 metrů vysoké palmy, která může poskytnout stín a odpočinek na lavičkách pod sebou. Palma má ale i bezpečnostní funkci, obsahuje 360° bezpečnostní kameru a nouzové tlačítko pro přivolání pomoci.


Smart Palm s lavičkou


Další funkcí je Wi-Fi hot-spot, díky čemuž se ke "stromu" může připojit najednou až 50 lidí v okruhu 53 metrů. Nechybí ani dotyková obrazovka jako informační panel, který vám může říct např. i to, jaké bude počasí nebo jiné zprávy. Mohou zde být případně i reklamy, které by mohly postupně tento projekt splácet. To se ale nebude týkat nákladů na energii, neboť tu si palma bude vyrábět sama pomocí solárních panelů s 21% účinností.


Smart Palm


Na lavičkách budou také přípojky, díky kterým bude možné si nabít svůj mobil nebo jiné mobilní zařízení. Projekt bude výborně doplňovat pořádání výstavy Expo 2020, která se tématicky právě váže k vytváření budoucnosti spojením myslí a myšlenek, což je jedna z vlastností internetu. Postupně by těmito palmami měly být pokryté všechny pláže města, do konce roku by jejich počet měl přesáhnout stovku.

Zdroj: smart-palm.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama