reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smluvní ceny SSD padají již rok

1.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Smluvní ceny SSD padají již rok
DRAMeXchange vydala zprávu, v níž se uvádí, že již po čtyři kvartály v řadě klesají smluvní ceny mainstreamových OEM SSD, která se montují do spotřebitelských PC. V každém kvartálu byl přitom pokles ceny desetiprocentní.
Pokud bychom tedy vzali doslova, že v každém kvartálu klesla cena spotřebitelských OEM SSD právě o 10 procent, pak ta by se tak měla po roce nacházet na cca 66 % původní ceny. Pro příští rok to bude znamenat, že vyšší procento (především) notebooků přijde na trh vybaveno právě SSD a ne pevným diskem či hybridním SSHD. V tomto roce má mít své SSD asi 25 až 28 % prodaných notebooků, zatímco v příštím roce to bude přes 30 procent, možná i plná třetina.





Dle DRAMeXchange se také má v příštím roce dostat cena 256GB SSD blízko ceně imaginárních 256GB HDD, pokud se tedy bavíme o ceně za gigabajt. A takový stav nastane, má být doprovázen prudce se zvýšícím podílem notebooků vybavených SSD, na což čekají také výrobci těchto úložných zařízení. Jejich zákazníci totiž v posledním období vyčkávali, a to prý kvůli nižším prodejům notebooků oproti očekávání i kvůli slibu nižších cen samotných SSD.

Pro první pololetí příštího roku DRAMeXchange předpovídá, že agresivní cenová strategie výrobců SSD bude pokračovat, a to především pod taktovkou firmy Samsung. Ta má totiž výhodu v pamětech 3D NAND, které tedy vyvíjejí i jiní, ale Samsung má před nimi náskok. Nechce ale zameškat, a tak jsme se již dříve mohlli dozvědět, že pro příští rok připravuje významné novinky, jako třeba první 4TB spotřebitelské 2,5" SSD.

Není tedy divu, že dnes vede na trhu s SSD právě Samsung, tedy přesněji ovládá 41 procent tohoto trhu. Druhým v pořadí je až Intel se 16 procenty a úspěch Samsungu dokládá i fakt, že tato korejská firma ještě před rokem měla podíl 34 procent. Nicméně Samsung nemá svůj úspěch jistý. Zaútočit na něj chce především Micron, který v této době do SSD mohutně investuje a také Western Digital, který nedávno akvizoval firmu SanDisk. Ta byla dlouholetým partnerem Toshiby, která nyní má co dohánět.

Zdroj: Hexus.net
reklama