reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sněhurka má vlastního trpaslíka, aneb 2007 OR10 má svůj měsíc

19.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Sněhurka má vlastního trpaslíka, aneb 2007 OR10 má svůj měsíc
Sněhurka je v tomto případě přezdívka pro objekt 2007 OR10, což je třetí největší objekt naší soustavy za Neptunem. Díky pozorování třemi teleskopy se ukázalo, že má vlastní měsíc, na nějž se můžeme podívat.
Objekt 2007 OR10, aneb trpasličí planeta s přezdívkou Sněhurka (Snow White) je transneptunické těleso, které je za dráhou Neptunu třetí největší (po Plutu a Eris) a jde také o zcela největší objekt naší soustavy, který nemá své oficiální pojmenování. Přezdívka byla zvolena proto, že by barva této trpasličí planety měla být především bílá díky vodnímu ledu na povrchu.





Sněhurka má průměr přibližně 1500 km a pohybuje se kolem Slunce po vysoce excentrické dráze ve vzdálenosti 33 až 101 astronomických jednotek (AU). Její nově objevený satelit také není zrovna malý a v průměru má mít 240 až 400 km. To ale není žádné překvapení, neboť většina trpasličích planet Kuiperova pásu, a to těch s průměrem alespoň kolem 950 km, má své přirozené satelity, které měly zpravidla vznikout při dávných kolizích. Přesně tak měly také vzniknout měsíce Pluta, jichž je celkem pět.




největší známé transneptunické objekty


Ukazuje se tak, že před miliardami let byly kolize v této části Sluneční soustavy běžné a díky nim se vytvořily měsíce i kolem menších těles. A jak byl objeven měsíc u Sněhurky? První známku toho, že kolem ní něco obíhá, přinesl vesmírný teleskop Kepler, který se obvykle používá k hledání exoplanet. Díky němu se zjistilo, že se Sněhurka otočí kolem své osy za 45 hodin, což je pozoruhodně dlouhá doba na objekt jejího typu a lokace. Nasnadě tak bylo vysvětlení, že rotaci zpomalil měsíc, a tak se zaměřili na materiály, které již v letech 2009 a 2010 pořídil Hubbleův vesmírný teleskop.





Především dva snímky z listopadu 2009 a září 2010 ukázaly, že 2007 OR10 skutečně má svůj měsíc, ale z materiálu Hubblea nebylo možné spočítat jeho oběžnou dráhu a a ni velikost. To se podařilo až z archivů materiál pořízených Herschelovou vesmírnou observatoří evropské ESA, která přestala fungovat už v roce 2013 a sledovala vesmír ve vzdáleném infračerveném záření (15–1000 µm).

Zdroj: Space.com
reklama