reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snowden číslo 2? Další člověk z NSA vynášel tajemství

6.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Snowden číslo 2? Další člověk z NSA vynášel tajemství
Ministerstvo spravedlnosti USA potvrdilo, že v srpnu byl zatčen vládní spolupracovník, který byl obviněn z vynášení tajných materiálů bez povolení. Dle jiných zdrojů je patrné, že šlo o člověka spolupracujícího se službou NSA.
Případ tak začíná podobně jako ten, který se týká Edwarda Snowdena, pracovníka americké CIA, který v roce 2013 rovněž vynášel ven tajné dokumenty agentury NSA. Ty se týkaly celosvětových sledovacích programů, do nichž byly zapojeny také telekomunikační společnosti jako AT&T a cílem sledování byly také evropské vlády. Nyní Snowden díky dočasnému azylu pobývá v Rusku.





Na Snowdenovu kariéri může nyní navázat jistý Harold Thomas Martin III, který měl také bez povolení vynést ven z NSA citlivé dokumenty, což se mu podařilo jako pracovníkovi konzultační firmy Booz Allen Hamilton najaté do služeb NSA. Nicméně ten už byl zatčen, a to 27. srpna a obviněn dva dny později. Jeho právní zástupci už vydali prohlášení, že to je rodinný typ člověka, který miluje svou zem a nikdy by ji nezradil.

Dle ArsTechnica získali prokurátoři povolení prohledat jeho vůz a dům včetně dvou příštřešků poblíž něj a díky tomu získali neupřesněné dokumenty a digitální materiály. Některé z těchto materiálů už byly identifikovány jako tajný majetek vlády Spojených států. Martin již také měl přiznat, že za to může sám a sám si prý uvědomuje, že takové materiály rozhodně neměl právo přechovávat doma.

Zatím však vůbec není znám motiv jeho jednání a pochopitelně ani to, čeho se ony tajné materiály týkaly, což se tedy už asi nedozvíme. Může to být tak, že se Martin chystal získané dokumenty zveřejnit stejně jako Snowden, ale na druhou stranu to mohl učinit jen tak, aby si třeba jen dokázal, že to jde. Může se ale spolehnout na to, že aktuální administrativa Spojených států nebude mít pro tento čin pochopení, stejně jako neměla pochopení pro čin (nyní již) Chelsea Manning, která se může připravit na to, že stráví ve vězení několik desetiletí za zveřejnění tajných materiálů na Wikileaks. Nicméně Martin může být nyní rád alespoň za to, že žádný z jím odnesených tajných dokumentů nepronikl na veřejnost.

Zdroj: Ars Technica
reklama