reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární energie Tesly nyní napájí jeden celý ostrov

24.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Solární energie Tesly nyní napájí jeden celý ostrov
Společnost Tesla se snaží dokázat, že její řešení využívající solární panely a baterie dokáže samo o sobě postačit k zásobování celých komunit energií. Využila k tomu jeden z ostrovů Americké Samoy.
Americká Samoa je skupina ostrovů v jižním Pacifiku a jde o nezačleněné území Spojených států v oblasti daleko od kontinentální pevniny, takže je zřejmé, že zásobování takového území elektřinou představuje problémy, jež třeba u nás rozhodně řešit nemusíme. Solární energie tak může v takové oblasti představovat velice vhodné řešení a samotná Tesla se nyní zaměřila na ostrov Ta’u, který je mezi vulkanickými ostrovy Samoy ten nejvýchodnější. V minulosti přitom spoléhal pouze na dieselové generátory pro výrobu elektřiny, přičemž byl pochopitelně závislý i na dovozu potřebné nafty. Řešení firmy Tesla ostrovanům nyní pokryje téměř sto procent spotřeby.





Zásobování těchto ostrovů může být přitom velice složité kvůli rozbouřenému moři, jež může na dlouhé týdny i měsíce znemožnit vypravení lodi. Občas se tak muselo s palivem velice šetřit a agregátory využívat jen po určitou část dne, neboť na jejich energii pracují i vodní pumpy.





Nyní se však energetická síť na Ta’u značně proměnila. Přibyla do ní solární elektrárna s panely o výkonu 1,4 MW, které dokáží poskytnout energii pro celý ostrov a k nim patří také nezbytné baterie s celkovou kapacitou 6 MWh. To je dostatečná kapacita na to, aby ostrov pohodlně "přežil" celou noc, přičemž pro případ, že by mělo slunce kvůli oblačnosti dlouhodobější výpadek, tu jsou stále jako záloha dieselové generátory.

Tesla tuto akci nepojala jako svůj altruismus, neboť o její financování se postarala organizace American Samoa Economic Development Authority, americká EPA (Environmental Protection Agency) a Ministerstvo vnitra. Dle jejich předpokladů se tím ročně ušetří více než 400.000 litrů nafty ročně plus náklady na její přepravu, která je také v těchto vzdálených končinách velice nákladná.

Alternativou pro přímořské oblasti či rovnou ostrovy jsou také přílivové elektrárny, přičemž v poslední době z tohoto hlediska zaujalo především Nové Skotsko u pobřeží Kanady. To v jedné své zátoce nasadilo 2MW přílivový generátor, což je ale stále technologie, která je oproti větrné a solární energii zatím ještě velice drahá. Síla obnovitelných zdrojů energie ale tkví právě v jejich rozmanitosti.

Zdroj: Extremetech
reklama