reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda vyfotografovala Zemi i Měsíc od Marsu

9.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Sonda vyfotografovala Zemi i Měsíc od Marsu
Mars Reconnaissance Orbiter provozovaný americkou NASA zkusil použít svůj výkonný fotoaparát namířený k Zemi a Měsíci. Výsledkem je velice zajímavý záběr ze vzdálenosti více než 200 milionů kilometrů.
Ukazuje se, že na palubě sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) je skutečně vysoce výkonný fotoaparát a konkrétně jde o zařízení HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). NASA jeho nastavení upravila speciálně tak, aby mohl zachytit detaily na Zemi a Měsíci a pořídila dva snímky, z nichž vznikl tento výsledek ukazující obě tělesa ve správném poměru velikostí.




- klikněte pro zvětšení -


Velikosti obou těles skutečně odpovídají, neboť Země má průměr přibližně 3,7x větší než Měsíc. Je také zřejmé, že v době pořízení fotografie Měsíc rozhodně nebyl od objektivu sondy vzdálen stejně jako Země, neboť kdyby byl, musela by být mezera mezi nimi daleko větší, takže Měsíc je na záběru buď blíže, nebo dále než Země (snímek má ukazovat správné velikosti i pozice obou těles). Takto by to vypadalo, kdyby Měsíc byl od Země vzdálen jen asi 50 tisíc kilometrů, ale ve skutečnosti to je 380 tisíc. Ostatně zástupci NASA uvádí, že snímky byly schválně načasovány tak, aby to vypadalo, že je Měsíc tak blízko Země. Jinak by NASA musela velkou část prostoru mezi nimi umazat, nebo zveřejnit opravdu širokou fotografii.




HiRISE - technické specifikace naleznete zde


HiRISE pořídil záběry ze vzdálenosti 205 milionů kilometrů, ale běžně fotí spíše povrch Marsu, a to ze vzdálenosti 200 až 400 kilometrů (někde se uvádí 250 až 316 km), odkud dokáže poskytovat fotografie, na nichž jsou rozeznatelné objekty do velikosti 1 metru. Znamená to, že jednotlivé pixely zabírají na povrchu planety 30 až 60 cm podle aktuální výšky sondy nad povrchem. HiRISE je tak největší zrcadlový dalekohled, který lidstvo kdy vypustilo do hlubokého vesmíru.




- aktuální pozice MRO -


Díky NASA se můžeme také podívat na to, kde se MRO aktuálně nachází, z čehož je také vidět pozice Marsu a Země ve vztahu k Slunci a ekliptice. To nám dotvoří celkový obrázek, dle nějž by měly snímky být vytvořeny opravdu nedávno. Vypadá to totiž, že Mars je od nás aktuálně vzdálen víceméně stejně jako od Slunce, což potvrzuje uvedená vzdálenost záběru 205 milionů kilometrů, přičem vzdálenost Mars - Slunce bývá mezi 207 a 249 milionů kilometrů.

Můžeme se také pokusit odhalit, co nám Země na snímku vůbec ukazuje. Není to ani tak těžké, však jeden ze světových obydlených kontinentů se celkem dobře vystavil, stejně jako část dalšího nad ním. Pomoci vám může to, že Země je na snímku orientována zhruba tak, jak jsme zvyklí.

Zdroj: NASA
reklama