reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony o PlayStation VR mlčí, je nespokojeno s prodeji?

20.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Sony o PlayStation VR mlčí, je nespokojeno s prodeji?
PlayStation VR je rozhodně nezanedbatelnou součástí celého VR ekosystému, neboť nutí vývojáře více přemýšlet o výrobě her, které jsou určeny pro virtuální realitu, nebo ji alespoň podporují. Sony ale v poslední době působí, jako by se ho to ani netýkalo.
PlayStation VR mělo celkem slušný start, když na domácím japonském trhu se během čtyř dní prodalo přes 50.000 kusů a první recenze byly vcelku pozitivní. Obecně se ale čekalo na něco velkého ze světa her, co PSVR pořádně nakopne a od té doby Sony o tomto produktu mlčí, i když se na druhou stranu rádo podělilo o prodeje konzolí PS4 bez VR headsetu stejně jako o jiných číslech týkajících se her.





Dobrá zpráva není ani uzavření studia Guerilla Cambridge, které vytvořilo jeden z nejlepších prvotních titulů pro PSVR, bojovou hru Rigs s roboty. Hra bude i nadále k dispozici, ale žádné DLC už pochopitelně nelze očekávat. Co se týče prodejů konzole PSVR, které už se týkají post-euforického období ke konci minulého roku, zde jsou známky toho, že s nimi Sony možná není spokojeno. Sony na PlayStation Experience minulý měsíc informovalo o velice malém počtu chystaných titulů pro VR. Zástupci také odmítli udat nová čísla týkající se prodejů s odkazem na to, že vždy mluvili to pomalém startu a že nechtějí, aby se tato čísla "začala šířit s vlastním životem".

Ona je pravda, že mnoho analytických firem jako SuperData Research poněkud přehnalo předpovědi týkající se prodejů VR systémů, a to nejen PSVR, ale i Oculus Rift a Vive. Ty nyní značně poupravují svá čísla, která byla leckdy až nesmyslná. Posuďte sami.





Právě analytici ze SuperData Research předpovídali, že Sony prodá na 2,6 milionů PSVR pouze ve 4. kvartálu 2016, což by dle celkových prodejů konzole PS4 za toto období znamenalo, že z celkových cca 8,5 milionů zákazníků si právě 2,6 milionů přikoupí i VR za 550 dolarů. Už předtím se přitom mluvilo o nedostatku kvalitních herních titulů, které jsou většinou zatím jen v přípravě a ani těch není moc. Realita tak později donutila firmu SuperData Research snížit svůj předpoklad na pouhých 750 tisíc, takže je pravděpodobné, že i Sony se ve svých interních předpokladech mýlilo a nyní má důvod ke zklamání.

Je také jisté, že prodeje PSVR rozmělnil nástup další novinky, a to PS4 Pro, která je určena také pro lidi, co nemají hluboko do kapsy a mají doma připravený televizor s rozlišením 4K, nebo si jej chtějí s novou konzolí zakoupit. Ale aby jich tolik mělo tak moc volných prostředků, že si k tomu přikoupí ještě VR headset, to lze těžko očekávat.

Obecně se mluví o tom, a osobně s tím souhlasím, že VR potřebuje ještě nějaký čas pro vývoj. Je to nadějná technologie, ale v současné době je pro mainstream stále příliš drahá a především chybí široká podpora vývojářů. Snad se dočkáme další generace s lepšími displeji, sledováním pohybu a konečně už dostatkem softwaru.

Zdroj: Extremetech
reklama