reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony plánuje odemknout své PS5 pro snadné rozšíření úložné kapacity

2.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Sony plánuje odemknout své PS5 pro snadné rozšíření úložné kapacity
Nové herní konzole od Sony a Microsoftu sice přišly na trh se slušně výkonnými SSD, ovšem pokud jde o jejich kapacitu, není to nijak slavné a těžko lze s ohledem na pořizovací ceny požadovat něco lepšího. Jaké je řešení? 
Sony PlayStation 5 nabízí 667 GB využitelného prostoru na svém SSD, což na první pohled nevypadá tak špatně, ovšem vzhledem k dnešním nenažraným hrám to není nijak slavné, zvláště když vezmeme v úvahu možnosti rozšíření kapacity. Stačí si nainstalovat pět her, a to Call Of Duty: Modern Warfare, Destiny 2, The Elder Scrolls Online, Red Dead Redemption 2 a Call Of Duty: Black Ops 4 a máme plno, i když zde jsme si pochopitelně pro efekt vybrali z těch opravdu nejvíce nenažraných her. 
 
 
Společnost Sony má ale v rukávu jeden trumf, který dosud nevyužila, a sice prostý slot M.2 pro NVMe SSD, který umožní rozšířit základní prostor pro instalace her, ovšem příslušná podpora dosud nebyla zajištěna. Dle Bloombergu to Sony umožní někdy v průběhu letošního léta, kdy vypustí do světa novou verzi firmwaru, která slot M.2 "odemkne".
 
Ovšem ani pak nebude možné do něj nainstalovat cokoliv nám přijde pod ruku a bude třeba si vybrat jeden z certifikovaných modelů, ale lze očekávat, že ty dohromady nebudou představovat nic speciálního a půjde spíše o obdobu testovaných a schválených pamětí RAM pro základní desky, a to pochopitelně s jistými požadavky na výkon. 
 
Nový firmware také vedle toho umožní, aby se ventilátor pro chlazení konzole mohl točit na vyšších rychlostech, což v průběhu léta jistě přijde vhod. Dle Techspotu je to také spojeno s odpadním teplem, které budou produkovat nově instalovaná SSD, ale ta těžko přispějí k celkovému objemu tepla zásadním způsobem. 
 
Společnost Sony ale zatím ještě odmítla sdělit cokoliv bližšího o tom, kdy bude dostupný slot M.2 odemknut. Detaily budou prý sděleny veřejnosti někdy později.


reklama