reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony prodalo přes 30 milionů konzolí PlayStation 4

26.11.2015, Michal Hala, aktualita
Sony prodalo přes 30 milionů konzolí PlayStation 4
Sony dominuje trhu s herními konzolemi se svým PlayStationem 4, kterého se prodalo za dva roky více než 30 miliónů kusů. Zcela tak deklasovalo konkurenční produkty Microsoft Xbox One a Nintendo Wii U.
Japonská společnost Sony oznámila, že za poslední dva roky prodala více než 30 miliónů kusů své herní konzole PlayStation 4. Konzole byla uvedena na trh před dvěma roky v listopadu 2013. V dosavadní historii herních konzolí od japonského výrobce jde zatím o nejrychleji prodávané zařízení – PlayStation 4 překonala i dosud rekordní PlayStation 2.

Ve srovnání s konkurentem z Redmondu, konzolí Microsoft Xbox One jde o dvakrát až třikrát vyšší objem prodejů. Microsoft sice objem prodejů Xboxu One nezveřejnil, ale odhaduje se, že jich bylo prodáno mezi 10 a 15 milióny. Sony tak dominuje hernímu konzolovému byznysu a příjmy z PlayStationu 4 jsou významným finančním zdrojem této společnosti.

Když obě konzole srovnáme po hardwarové stránce, jde o velmi podobná zařízení. Obě mají APU Jaguar od AMD o celkem osmi jádrech, 8 GB RAM, 500 GB disk a Blu-ray mechaniku. Zajímavé mi připadá, že oba výrobci poněkud překvapivě sáhli po procesoru od AMD a nikoli od dominantního Intelu. Zhruba srovnatelné jsou i herní ovladače, které v obou případech zahrnují i snímače pohybu.


Sony PlayStation 4


Z hlediska operačního systému se již liší výrazněji. Microsoft vsadil na mutace vlastních Windows, původně vycházel operační systém konzole Xbox One z verze 8, v současné době je od 12. listopadu možné upgradovat na Windows 10 speciálně upravený pro toto zařízení. Sony použila pro PlayStation upravený FreeBSD, který nese jméno Orbis OS.

Obě společnosti nabízí ke svým konzolím i online síť – Sony PlayStation Network a Microsoft Xbox Live. Obě konzole také umožňují hrát hry z předchozích verzí. PlayStation 4 z PlayStation 2 a Xbox One z Xboxu 360. Sony nabízí pro PlayStation 4 virtuální tržiště PlayStation Store a Microsoft pro Xbox One Xbox Games Store.

Sony tedy může slavit, protože dosáhla významného úspěchu. Ale Microsoft rozhodně ještě nehodil rukavice do ringu a podle všeho teď doufá, že Windows 10 pomohou vdechnout Xboxu One nový život. Osobní názor vám dnes nenabídnu, protože nemám vlastní zkušenost ani s jednou platformou. Pokud jsem hrál hry, bylo to jen na PC.

Zdroj: Forbes
reklama