reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony zatím nezískalo práva na termín Let's Play

13.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Sony zatím nezískalo práva na termín Let's Play
Aktualizováno: Koncept Let's Play už je dobře známý i řadě lidí, kterým se sledování herních zážitků a komentářů především na serveru YouTube vyhýbá. Sony se však snažilo frázi Let's Play zaregistrovat jako svou obchodní značku.
Aktualizace: Nyní vyšlo najevo, že americký patentový úřad nebyl spokojen se zdůvodněním firmy Sony o tom, proč by jí měly být přiřknuta práva na termín Let's Play. Její žádost tedy zamítl, a to i proto, že je velice podobný jinému registrovanému názvu: "LP Let’z Play", který se pochopitelně týká stejné věci. Sony ale má ještě půl roku na to, aby se odvolala a zkusila úřad přesvědčit. Dále zpráva pokračuje v původním znění.



Let's Play a tzv. Let's Playeři jsou na YouTube již dlouho zabydlení a pokud skutečně nevíte, o co jde, pak vězte, že jde o publikování videí z různých počítačových her společně s komentářem autora, který je často vidět díky své webkameře v malém okýnku. A nemusí jít především o nezáživné a pubescentní výlevy ve stylu pořadu Hrajeme s Alim, ale také o videa, z nichž se něco dozvíme. Zářným příkladem budiž hra Elite: Dangerous s komentářem Jiřího Grygara.





Ze záznamů amerického patentového úřadu (US Patent and Trademark Office) nyní ale vyplynulo, že společnost Sony si chce termín Let’s Play přivlastnit. Jde o žádost Sony Computer Entertainment America z loňského října, která má pokrývat "elektronické přenosy a streamování video her prostřednictvím globálních i lokálních počítačových sítí; streamování audia, videa a audiovizuálních materiálů přes globální a lokální sítě".

Patentový úřad žádosti firmy Sony zatím nevyhověl, ale to zatím jen proto, že si vyžádal přesnější popis toho, k čemu chce sony značku Let's Play využít. Samotné Sony svou snahu nijak oficiálně nekomentovalo, a tak zatím nevíme, jak by tato firma chtěla s Let's Play naložit. Je ale zřejmé, že by na přivlastnění tohoto termínu neměla mít nárok. Jednak je jeho první užití obecně přisuzováno fóru Something Awful, respektive některým uživatelům, kteří na něm působí či působili a pak už je dlouhá léta zlidověn.

Můžeme tedy pouze jen odhadovat, že Sony chce Let's Play využít jako název nějaké chystané funkce pro svou konzoli PlayStation 4. A i kdyby na něj získalo nárok, pak z toho nevyplývá, že by začalo tisíce Let's Playerů najednou nutit k tomu, aby začali používat něco jiného. Vlna nevole by asi byla velká.

Zdroj: KitGuru
reklama