reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony utratí 15 milionů dolarů za opravu bezpečnostních chyb

5.2.2015, Jan Pánek, aktualita
Sony utratí 15 milionů dolarů za opravu bezpečnostních chyb
Japonskou firmu Sony již po dlouhou dobu trápí hackerské útoky, nyní tomu ale chce učinit přítrž a s hackery vytáhnout do boje. A proto posílí zabezpečení svých serverů, do čehož chce vložit nemalé finanční prostředky.
Sony má s hackerskými útoky problémy již dlouho, první z větších útoků bylo ukradení dat hráčů na platformě PlayStation. Vše ale patrně vyvrcholilo v prosinci minulého roku, kdy hackeři z KLDR zaútočili na servery společnosti Sony kvůli snímku Interview (Rozhovor). Film měl být uveden na plátno těsně po Vánocích, ale protože paroduje situaci v Korejské lidově demokratické republice, tak se místní hackeři vzbouřili. Vyhrožovali ještě dalšími kybernetickými útoky, a tak se Sony rozhodlo, že snímek do kin nepustí. To vyvolalo velkou vlnu nevole, ale naštěstí ho Sony uvolnilo ke stažení a stal se nejstahovanějším filmem historie.

Avšak teď se do boje zapojilo i Sony. Z jejich poslední finanční zprávy vyplývá, že hodlá investovat 15 milionů dolarů (asi 363 milionů Kč), aby pořádně vyšetřilo útoky a aby posílilo svou obranu vůči dalším případným hackerským útokům.





Bohužel útrata dalších 15 milionů dolarů znamená pro Sony nemalé problémy. Společnost minulý rok prodala svou divizi Vaio, jež se zaobírala hlavně výrobou notebooků a která byla značně prodělečná. A nejlíp nevypadá ani mobilní divize, která také nevykazuje takovou prosperitu, jakou by Sony chtělo.

Když se na to ale podíváme z širšího měřítka, můžeme vidět, že provozní zisk v meziročním srovnání klesl asi desetkrát z 206 milionů dolarů (asi 5 miliard Kč) na 20,4 milionu dolarů (asi 494 milionů Kč), což je obrovský propad. Naštěstí však Sony ve finanční zprávě uvádí navýšení zisku ve všech svých divizích, i když se pohybuje nejčastěji jen v řádu několika jednotek, maximálně páru desítek procentních bodů.

Co se týká vyhlídek japonské společnosti na měsíc únor, firma předpokládá zvýšení zisku ve všech divizích kromě filmové, kde očekává pokles díky zmíněným 15 milionům dolarů, které vydá na opravy bezpečnosti. To jsou poměrně slušné vyhlídky. Nicméně se předpokládá, že když společnost zalátá všechny bezpečnostní trhliny, příjmy její filmové divize se vrátí zase do čísel, která budou pro Sony znít mnohem lépe.

Takže závěrem lze říct, že i přes problémy to s firmou vypadá poměrně dobře a bude i nadále prosperovat.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama