reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony ve videu rozebralo PlayStation 5, jaké má chlazení a jak vypadá hlavní čip?

7.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Sony ve videu rozebralo PlayStation 5, jaké má chlazení a jak vypadá hlavní čip?
Společnost Sony se rozhodla, že nám ve videu ukáže rozborku konzole PlayStation 5, abychom se mohli podívat na všechny její části včetně odkrytého APU od AMD, chlazení a další části.   
Dalo by se říci, že krom základní desky, chlazení a všemožných plastových krytů či kovových táců pro zajištění celkové strukturální pevnosti toho moderní konzole moc jiného ani mít nemůže.
 
 
A skutečně, když se podíváme na snímek rozebrané PlayStation 5, z mnoha různých částí se opravdu neskládá, takže pro její rozebrání i s představením hlavních hardwarových komponent bohatě stačí sedmiminutové video. 
 
 
SoC konzole PlayStation 5 nevypadá jako obrovský čip
 
PS5 má rozměry 390 x 260 x 104 mm a dle videa se dá vcelku snadno rozebrat. Oba boční panely si mohou uživatele volně sundat, díky čemuž získají velice důležitý přístup ke 120mm radiálnímu ventilátoru chlazení, aby jej mohli vyčistit i s vedlejším pasivem. Konzole je sice vybavena dvěma prachovými filtry, které bude možné snadno vyčistit třeba pomocí vysavače, ale je jasné, že časem se její chlazení prostě zanese a možnost se k němu dostat se bude velice hodit. 
 
Dále se dozvídáme o volném M.2 slotu (PCIe 4.0) pro budoucí rozšíření kapacity hlavního 825GB SSD, které se nachází integrované přímo do desky. Sony také potvrzuje, že SoC je poměrně malé a vysoko taktované (3,5GHz CPU a 2,23GHz GPU), takže tvoří poměrně vysoký objem tepla na malé ploše. Právě proto bylo rozhodnuto o využití co nejkvalitnějšího teplovodivého média, a to tekutého kovu, skrz nějž proudí odpadní teplo do velkého pasivu. Použitý zdroj má mimochodem výkon dimenzovaný pro odběr až 350 W. 
 
Zdroj: Sony


reklama