reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soumrak Denuva? Inside cracknut během šesti týdnů

24.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Soumrak Denuva? Inside cracknut během šesti týdnů
Denuvo doposud veleúspěšně chránilo před piráty počítačové tituly a ještě nedávno se dalo říci, že si na této ochraně každý vylámal zuby. Jenomže pak byla překonána ochrana nového Tomb Raidera a nyní byl ještě rychleji cracknut Inside.
Ochrana Denuvo je už rok a půl trnem v oku, a to nejen pirátů a crackerů, ale i široké veřejnosti, která tomuto DRM vyčítá, že zbytečně zvyšuje nároky na hardware. Denuvo máme spojeno především s tituly jako Just Cause 3, jehož ochrana je už dlouhé měsíce nepřekonána a doposud to platilo také pro Rise of the Tomb Raider. Jenomže ten se už na začátku tohoto měsíce objevil cracknutý na torrentech a lidé hlásí, že funguje bez problémů. Nyní trvalo už jen šest týdnů, než byla rozlomena ochrana hry Inside, která jako 2D puzzle plošinkovka navazuje na Limbo.





Denuvo je úspěšné kvůli tomu, že nefunguje jako klasická kontrola pravosti dané kopie, ale spíše jako ochrana jiných DRM, aby s nimi nešlo manipulovat. Tvůrce Denuva pochopitelně nijak podrobně nepopsal, jak jeho produkt funguje, a tak se zprvu objevovaly informace o tom, že se neustále šifruje, za čímž lidé viděli negativní vliv na výkon, ale to autoři ochrany popřeli.

Šest týdnů (někde se uvádí i pouhé dva), které zabralo prolomení ochrany hry Inside, je ale pro piráty stejně dlouhá doba, ale vidět, že se s Denuvem dokázali vypořádat už daleko dříve než v případě Tomb Raidera. Jde stále o ten stejný tým crackerů, takže lze předpokládat, že ti se už pomalu učí, jak Denuvo překonat lépe a rychleji. Objevují se také hlasy, že ochrana Inside byla prolomena tak snadno proto, že jde o relativně jednoduchou a malou hru.

Nyní bude pro crackery velká výzva to, aby se pokusili zbavit Denuva i nový Deus Ex: Mankind Divided, který se už mezi malé a jednoduché hry rozhodně nepočítá. Je to produkt molochu Eidos, který hru prodává za plnou cenu a od prvního dne v ní nabízí mikrotransakce a DLC. Možná i proto bude motivace k prolomení ochrany vysoká, neboť uživatelé PC a klasických konzolí se vesměs velice brání tomu, aby mikrotransakce po mobilních platformách zaplevelily i ty tradiční a nelze se jim divit. Pokud se toto zvládne během několika týdnů, pak bychom už mohli mluvit o začátku konce Denuva.

Zdroj: KitGuru
reklama