reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vyzkoušeli padáky pro kapsli lodi Dragon

1.2.2016, Jan Vítek, aktualita
SpaceX vyzkoušeli padáky pro kapsli lodi Dragon
Společnost SpaceX oznamuje další úspěch týkající se své lodě Dragon. Tu se chystá využít i americká NASA pro dopravu lidí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a nyní byly úspěšně vyzkoušeny padáky její kapsle.
SpaceX se snaží využít první stupeň rakety Falcon 9 pro opětovné nasazení, což znamená, že ten má za úkol se bezpečně snést na přistávací platformu. Firma je už jen krůček k tomu, aby se jí poprvé podařilo s ním přistát na plovoucí platformě, kde je to kvůli vlnám daleko těžší než na pevné zemi. Lodě Dragon jsou ale další projekt, který již získal zájem agentury NASA hledající způsob, jak nahradit již dávno dosloužilé raketoplány. Chystá se tak program NASA Commercial Crew Program, jehož součástí je vedle Boeingu také SpaceX a lodi Dragon. Právě jejich padákový systém pro bezpečné dopravení kapsle s astronauty byl nyní vyzkoušen.



K dopravě lidí bude tedy využita kapsle v lodi Dragon v2, jejíž návrh ještě nebyl zcela dokončen. Nyní byl ale učiněn další důležitý krok, díky němuž se ověřila efektivita a spolehlivost padákového systému. A vzhledem k tomu, že loď Dragon v2 ještě není hotova, na koncích padákových lan nebyla v testu ona, ale pouze vhodně dimenzované závaží, které ve vzduchu brzdily čtyři běžně vypadající padáky.

Nešlo tedy o ostrý test lodi, takže závaží neklesalo z vesmírného prostoru. Namísto toho bylo shozeno nad Arizonou z letounu C-130 (známý Lockheed Hercules). Hlavní padáky byly vytaženy ven díky dalšímu padáku, který poté odpadl a ony se mohly po nabrání vzduchu postupně rozevřít. To ve u nich všech podařilo bez problémů a nyní bude následovat jejich prohlídka, která odhalí případná poškození. Nyní tedy byl test proveden nad arizonskou pouští, ale v ostrém provozu bude kapsle lodi Dragon dopadat do oceánu, stejně jako v případě programu Apollo, což NASA díky raketoplánům nezažila již dlouhá desetiletí.


Pro NASA i SpaceX je to další krůček k nasazení lodí Dragon namísto ruských Sojuzů, na něž se nyní musí američtí a jiní astronauti při cestě k ISS spoléhat. První lety v rámci Commercial Crew Program mají proběhnout na konci roku 2017 nebo na začátku dalšího roku. SpaceX ale nechce spoléhat pouze na padáky a doufá, že lodi Dragon v2 budou nakonec schopny stejně jako Falcon 9 vertikálního přistání s využitím trysek. Tento systém firma nedávno také otestovala a v jeho rámci využila motory SuperDraco pro jemné dosednutí makety lodi Dragon. Ty byly schopny ji po několik sekund udržet víceméně nehybně ve vzduchu. Stejné motory mají být využity v nouzovém katapultovacím systému pro případ, že by raketa samotná selhala.

Právě padáky a katapultovací systém mohou dobře posloužit pro záchranu posádky v případě, že by loď Falcon 9 při cestě do vesmíru fatálně selhala, což se zatím mělo stát jen jednou (samozřejmě bez posádky).

Zdroj: Extremetech

reklama