reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX chce s Falconem opět startovat už příští týden

5.12.2016, Jan Vítek, aktualita
SpaceX chce s Falconem opět startovat už příští týden
Prvního září raketa Falcon 9 společnosti SpaceX explodovala při doplňování palivem, což bylo vyšetřováno několik týdnů a nyní, když už je známa příčina, mají Falcon 9 opět začít létat. Stát se tak má už příští týden.
Exploze rakety Falcon 9 byla po řadu týdnů záhada, se kterou chtěl Elon Musk pomoci od odborníků i veřejnosti. O více než dva měsíce později bylo oznámeno, že příčina exploxe už je konečně známa. Při plnění nádrží kyslíkem se namísto tekutého uvnitř objevil pevný, který doputoval až k nádržím pro helium. Ty jsou uvnitř kyslíkových nádrží, slouží k vyrovnávání tlaku po spotřebovávaném kyslíku a vyrobeny jsou z uhlíkových vláken. Právě interakce mezi pevným kyslíkem a uhlíkovým kompozitem zapříčinila explozi, takže do budoucna bude nutné zajistit, aby se kyslík v pevném skupenství již v nádržích neobjevil a mělo být to být v pořádku.


SpaceX ale musí mít povolení od U.S. Federal Aviation Administration, aby mohla raketa Falcon 9 opět odstartovat, a to dle plánu 16. prosince, takže už příští pátek. Tentokrát bude zákazníkem společnost Iridium, která provozuje flotilu stejnojmenných komunikačních satelitů.

Plán je tedy takový, že na palubě Falcon 9 poletí satelity Iridium NEXT, a to 16. prosince v 21:36 našeho času. Místem startu je nyní kalifornská Vandenberg Air Force Base a na palubě bude dokonce deset satelitů Iridium NEXT, jež budou vyneseny na nízkou orbitu. Je to také pouze první várka, neboť Iridium bude po SpaceX chtít vynést na oběžnu dráhu dalších 60 stejných satelitů, takže to zabere ještě šest dalších startů. Iridium NEXT nahradí dosavadní flotilu 66 satelitů, které společnost stále provozuje.






Pokud tedy Falcon 9 příští týden skutečně poletí, pak to bude znamenat mnohem rychlejší návrat k běžnému provozu než v minulém roce. Tehdy se raketa při červnovém startu rozpadla necelé tři minuty po startu z Cape Canaveral, kdy vynášela k ISS loď Dragon plnou zásob. Příčinou nehody byla vadná vzpěra ve vrchním stupni. Tehdy byla přestávka mnohem delší, neboť vylepšené Falcon 9 začaly létat až od 22. prosince, kdy bylo vyneseno na oběžnou dráhu 11 satelitů pro firmu Orbcomm. Tehdy také SpaceX zaznamenala velký úspěch, neboť první stupeň Falconu vůbec poprvé dokázal bezpečně přistát na zemi.

Zdroj: Space
reklama